string(49) "feestelijk-openluchtspel-op-landgoed-de-barendonk" Feestelijk Openluchtspel op Landgoed de Barendonk

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Feestelijk Openluchtspel op Landgoed de Barendonk

zondag 15 juli 2012 15:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


De historie van Landgoed De Barendonk gaat terug tot voor het jaar 1308, toen “Birdunck” reeds genoemd werd in de uitgiftebrief der gemeentegronden die Jan I Heer van Cuyk in het jaar 1308 schonk aan de gemeenten in het Nederambt Cuyk.

Oorspronkelijk is de Barendonk een leengoed geweest van de Heren van Cuijk, net zoals de Tongelaar. Ze werden gebruikt als jachthuizen, waar waarschijnlijk ook de naam te herleiden is. Het mannetjeszwijn heet beer, in het dialect ber of bir. Later vinden we Bierdunck terug als Baarendonck, Baerendonk en thans als Barendonk. Donk staat overigens voor hooggelegen gronden. Voorheen was alles rond De Barendonk namelijk drassig en stond er soms maandenlang onder water, terwijl bij de werking van de Beerse Overlaat het gehele landgoed werd overstroomd, aangezien het geheel ligt in de voormalige traverse. De ophoging van de overlaat in 1922 en de definitieve dichting in 1940/1941 met de grote ontwateringswerken in dit gebied, hebben hier enorme verbeteringen tot stand gebracht.

In juli 2012 is het 170 jaar geleden dat Landgoed de Barendonk via een openbare veiling in het bezit kwam van de familie Thijssen. Het is in 1842 door Adrianus Thijssen gekocht. Later heeft Adrianus het overgedragen aan zijn zoon Petrus Henricus Thijssen. Petrus Henricus was jarenlang burgemeester van Beers, was Ridder in de orde van Oranje Nassau en lid van de Provinciale staten.

Dit jubileum zal gevierd worden in de vorm van een Openluchtspel op 14 en 15 juli 2012. Met o.a de medewerking van het Beerse Anthonius Gilde, De Ouderentoneelvereniging Beers, de Toneelvereniging de Ghesellen van Sint Maerten, het jachtgezelschap “de Ossenbroek” , de Veluwe Hunt, en vele andere vrijwilligers wordt er een Openluchtspel opgevoerd in diverse scenes. Eén scene zal gaan over de plundering die in 1794 plaatsgevonden heeft op de Barendonk, een gigantische dramatische gebeurtenis voor de toenmalige bewoners Everard Arnold de Quay en zijn zussen.

Er is reeds twee keer geoefend door alle spelers en figuranten. Het oefenen gaat allemaal naar wens, de regisseur met assistent zijn tevreden. We merken dat de deelnemers enthousiast zijn. Het podium ligt,voor het Grote Huis en daar tegenover komt ook een tribune te staan. De muziekgroep is ook al volop aan het repeteren, zij ondersteunen de scenes met passende muziek.

De uitvoering is op zaterdag 14 juli om 20.00 uur, (alleen voor genodigden) en zondag 15 juli 2012 om 15.00 uur. Op zondag is iedereen welkom die interesse heeft om dit spektakel bij te wonen. Om de uitvoering bij te wonen kunt u kaarten bestellen op de website www.barendonk.nl/openluchtspel á € 10,-- per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van een volwassene hebben gratis entree.

U bent van harte welkom!