string(14) "geest-op-drift" GEEST OP DRIFT

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

GEEST OP DRIFT

vrijdag 16 september 5803

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Expositie en lezingencyclus van en door leden van de Beeldende Kunstenaars Vereniging Cuijk

“Geest op Drift” is gekozen als titel voor deze tentoonstelling om diverse redenen. Uitgangspunt is, dat wij als beeldend kunstenaars Cuijk de kans kregen om te exposeren in het kerkgebouw van de St.Martinuskerk in Cuijk. Een monumentaal gebouw als dit is niet alleen een plaats, maar een omgeving die je uitnodigt tot bezinning en om een relatie te zoeken met het Hogere, het Omvattende; God voor diegenen die dat zo benoemen. Als kunstenaars zoek je dus een verbinding met wat je ziet en voelt in deze kerk. Onze geesten hebben zich als het ware laten meenemen door het gebeuren in de kerk, en onze eigen belevingen van spiritualiteit. Ieder op zijn of haar manier. Vandaar de titel.

De lezingen zijn toegevoegd om de expositie ook te kaderen: in de lezingen kan weer ingegaan worden op dat wat er te zien is in de kerk, de functie van kunst in religie en spiritualiteit. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in deze thematiek.
Wij danken het Kerkbestuur, pastor Lamers en alle bezoekers voor deze kans en nodigen hen van harte uit, om zich te spiegelen aan de statements van een aantal lokale kunstenaars over spiritualiteit.

Zondag 23 september
15.00 uur, St.Martinuskerk, door dhr. Bert Velthuis, kunsthistoricus, over neogothiek;

Zondag 14 oktober 
15.00 uur, St.Martinuskerk, door Joke Litjens, voormalig omroeppastor bij de KRO, inmiddels eigenaar van Werkplaats voor de Ziel, over: kunst en beelden in de spiritualiteit.

Deelnemers:
Peter Bersch, Henri Elbers, Sias Fanoembi, Hans Garritsen, Berry Hermans, Cobi van Hulst, Berry Keizer (gast), Coby Langen, Titus Peters, Jacqueline Roelofs, Antoine Roosenboom, Peet Teunissen, Gonnie Van de Ven-de Bruijn, Gert Zegers.

Een paar voorbeelden wat u te zien zult krijgen:
“Wat ik in de kerk laat zien is een kleine meditatie ruimte. Daarmee is de cirkel van geboorte en dood rond. Binnen de rust en je kunnen afsluiten voor de buitenwereld. Buiten de vrouw in al haar hoedanigheden met de tranen van de wereld.” (Peet Teunissen)

“Ik ben bezig met een besloten ruimte, die zou kunnen fungeren als een moderne biechtstoel. Hier kan iedereen in de beslotenheid van die ruimte zijn of haar verhaal kwijt. De wereld is vol van onuitgesproken verhalen, en hier kun je ‘lossen’. Dan wel zonder absolutie; wie is bij machte te vergeven? Misschien kom je er daar wel achter.” (Hans Garritsen)

“Het schilderij ‘haken, beiden, merren langhe’ (verlangen, hunkeren, lang wachten) is een doek uit een serie die geïnspireerd is op de gedichten van Hadewijch, een mystica uit de dertiende eeuw. Hadewijch verlangde naar God en ze deed dat zo hartstochtelijk, menselijk en vrouwelijk dat haar gedichten behalve mystiek ook zeer zinnelijk zijn. In het doek van de wachtende vrouw met brood en wijn is die dubbelheid verbeeld.” (Cobi van Hulst)

“Wie omarmt de schepper in de sixtijnse kapel ? Lilith, de eerste vrouw van Adam, die in alle godsdiensten eenmaal voorkomt en dan verdwijnt. Een cultuurpatroon van duizenden jaren, dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. Hierdoor is alles in onbalans gekomenh, wat gepaard gaat met veel geweld en oorlog. Zij zijn gelijkwaardig aan elkaar. De tijd is aangebroken,dat Lilith uit het onderbewuste wordt gehaald en bevrijd .” (Gonnie van de Ven-de Bruijn)

Lokatie
St. Martinuskerk, Kerkstraat, Cuijk