string(22) "bomenwandeling-boxmeer" Bomenwandeling Boxmeer

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Bomenwandeling Boxmeer

zondag 23 september 2012 10:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Start om 10:00 vanaf het Weijerpark tot ca. 12:00 uur

Op 23 september organiseert IVN De Maasvallei een excursie in en om het centrum van Boxmeer. De uitgestippelde route voert langs ruim honderd bomen in een straal van 500 meter rond het centrum van Boxmeer. Enkele bomen staan op particulier terrein en kunt u soms alleen op afstand bewonderen, andere bomen staan in de parken en de straten. Deze wandeling laat u zien hoe mooi en bijzonder deze bomen zijn en u zult verrast zijn over de hoeveelheid onalledaagse soorten met een bijzonder verhaal.

Sommige bomen zijn monumentaal, anderen zijn nog jong, maar niet alledaags. Het Boxmeerse bomenbestand bestaat uit zowel inheemse bomen als exoten. Inheemse bomen zijn bijv. de berk, grove den, hazelaar, zwarte els en zomereik. Bij inheemse soorten treffen we juist veel insecten aan die samenleven met deze bomen. Inheemse flora en fauna hebben eeuwen de tijd gehad om aan elkaar ‘te wennen’. Je kunt dus zeggen dat je met het planten van inheemse boomsoorten een hele leefgemeenschap neerzet. Exoten, oftewel nieuwkomers als bijv. de plataan en paardenkastanje hebben weinig of geen specifieke insectensoorten om zich heen.

We hebben in Nederland geen bomen meer die als ‘echt oud’ zijn te bestempelen. We hebben het dan over bomen van duizend jaar en ouder. Opvallend is dat zulke oude bomen wel voorkomen in de ons omringende landen. Zijn we een te nijver volkje, bouwen we te veel of hebben we gewoon niet genoeg ruimte? Gelukkig is het aanbod van verschillende bomen door de jaren heen wel steeds groter geworden. Boomkwekers bieden een steeds ruimer assortiment. We maken daar dankbaar gebruik van. Zo heeft de gemeente Boxmeer nu meer dan honderden verschillende soorten en variëteiten binnen de dorpsgrenzen staan. Wij bevelen U deze wandeling dan ook van harte aan. Voor info: H. Overbeek tel. 0485-574507 en www.ivndemaasvallei.nl.