string(65) "lezing-het-geheimzinnige-dubbelleven-van-een-koudbloedige-familie" Lezing: Het geheimzinnige dubbelleven van een koudbloedige familie

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Lezing: Het geheimzinnige dubbelleven van een koudbloedige familie

dinsdag 16 oktober 2012 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


in 'het Natuurpalet' (Raetsingel 5) te Boxmeer

Wat zit er in een poel?
door Marius Grutters

Op dinsdag 16 oktober houdt Marius Grutters een lezing over de poelen in de Maasheggen en alles wat daarin voorkomt. Het hoofdthema zal amfibieën (kikkers, padden en salamanders) zijn. De lezing vindt plaats in 'het Natuurpalet' Raetsingel 5 te Boxmeer en begint om 20:00 uur.

In tegenstellingen tot wat de titel misschien doet vermoeden gaat de lezing niet over de duistere praktijken van een Italiaanse maffiafamilie maar over amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders.

Amfibieën zijn fascinerende en geheimzinnige dieren met een boeiende leefwijze. De naam amfibie is afgeleid van het Griekse Amphi-bios, wat "dubbel-levend" betekent. Dit verwijst naar de levenswijze van amfibieën: ze kunnen zowel in het water als op het land overleven. Ze leiden een geheimzinnig en verborgen bestaan. Gedurende hun leven komen we ze zelden tegen. Kikkers vinden we nog wel eens langs de waterkant en van padden treffen we de variëteit ‘platte pad’ regelmatig aan op wegen.

Het accent van de lezing ligt op kikkers, padden en salamanders in de Maasheggen. De poelen in de Maasheggen spelen in de levenscyclus van de amfibieën een belangrijke rol. Naast de poelen, die gebruikt worden als voortplantingswater, zijn de heggen een ideaal land- en overwinteringsbiotoop voor deze dieren. Door de grote hoeveelheid aan insecten in en rond de heggen en waterdieren in de poelen vinden diverse soorten amfibieën hier een uitstekend leefgebied. Daarnaast komen er in de drinkpoelen ook vele andere waterdiertjes voor die de revue zullen passeren.

Algemene informatie over de lezing:
16 oktober 2012 20:00 - 22:00 uur
Plaats: Boxmeer
Locatie: Het Natuurpalet, Raetsingel 5, Boxmeer
Kosten: Gratis, vrijwillige bijdrage welkom
Georganiseerd door: IVN De Maasvallei

Meer informatie bij:
Dorette van Loon, tel. 0478-636463 of
Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901