Ondergewaardeerd

Column door Eefke Peeters
dinsdag 19 september 2017

Je hebt van die mensen, beroepen en dieren die echt ondergewaardeerd worden. Ik wil daar graag even voor opkomen!

Laten we beginnen met Semmelweis. Ik durf te wedden dat niemand überhaupt weet wie dit is. Hij heeft moeten sterven om mensen iets te laten beseffen. Hiermee heeft hij talloze levens gered. Met wat?
Met de drie simpele woorden: Was je handen!
Hij ontdekte dit in het ziekenhuis waar hij werkte, maar in plaats van luisteren en gewaardeerd worden, werd hij uitgelachen en verstoten. Hij is zelfs opgesloten in het gekkenhuis en in elkaar geslagen. De dokters die hem behandelden weigerden hun handen te wassen en infecteerden hem vervolgens via zijn wonden. Hij overleed aan datgene wat hij probeerde te bestrijden.

Maar ook in deze tijd zijn er nog mensen en beroepen zwaar ondergewaardeerd. Zo sprak ik laatst een superlieve 17 jarige meid. Ze studeert dienstverlening, werkt in de horeca én in Sint Anthonis bij de Huuskamer. Als je dan de verhalen hoort van hoeveel er wegbezuinigd moet worden, dan kun je niet geloven dat iemand nog met plezier, dit toch al zware werk uitvoert. Zij wel. Zij verdient echt applaus. Maar dat wil ze helemaal niet. Zij wil alleen maar dat de mensen die daar zitten een stukje minder eenzaam zijn.
Als je mensen spreekt, vooral jongeren, die in de zorg werken blijkt vaak dat hun vader, moeder of oma ook in de zorgsector werkt. 'Het zit in mijn genen', zeggen ze dan. Ik denk niet dat het in je DNA is vastgelegd, maar zorg zit wel in je lijf. Het zit in je hart!

Als laatste, wat misschien nog wel het meest ondergewaardeerd wordt in deze harde wereld, is de vleermuis.
Ze worden als eng of vies uitgemaakt. Terwijl ze juist superschattig zijn met hun enorme oren.
En belachelijk nuttig. Wist jij bijvoorbeeld dat deze beestjes iedere nacht 3000 muggen opeten?! Drieduizend!
Overdag zijn het, zoals iedereen wel weet, de bijen die al het werk doen. Maar de vleermuis heeft de nachtdienst! Wereldwijd zijn er zo’n 500 plantensoorten afhankelijk van deze boeiende vliegende zoogdieren. Zoals de blauwe Agave waar tequila van wordt gemaakt. Zonder de vleermuis geen tequila dus! Gelukkig voor hen is de nectar gewoon in volle teugen te drinken. Tenminste .. of zou dat de reden zijn dat ze altijd op kop slapen?

Nou ja hoe dan ook, diepe buiging en proost op Semmelweis, op iedereen in de zorg, met in het bijzonder het meisje van de Huuskamer én op de Vleermuis!

Meer weten over de vleermuis? Zaterdagavond kun je in Velp bij het Buitenhuis op excursie gaan!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie