Romeins buitenmuseum

Nieuwsbericht van maandag 22 juli 2024

Deze maand wil ik jullie meenemen naar het Romeins Buitenmuseum in Cuijk.

Cuijk heeft een ontzettend rijke Romeinse geschiedenis en deze historie wordt verbeeld in het Romeins Buitenmuseum, gelegen in de 'cultuurstraat' en rondom de monumentale Martinuskerk. Afgelopen weekend was ik daar met mijn dochters wandelen en we probeerden ons voor te stellen hoe het leven in de Romeinse tijd, zo’n 2000 jaar geleden geweest moest zijn. De verhalen komen tot leven terwijl we langs de verschillende bijzondere plekken liepen en onze fantasie een beetje gebruiken.

Eén groot buitenmuseum

Wanneer je door je wimpers kijkt, kun je Cuijk als één groot Romeins buitenmuseum beschouwen. Want er zijn meerdere sporen van de Romeinen te vinden. Laatst vertelde iemand me dat we eigenlijk een paar meter in de grond zouden moeten graven en er een glasplaat over heel Cuijk zouden moeten leggen, omdat er zoveel Romeinse schatten begraven liggen. De panelen in de straatjes rondom de kerk vertellen je meer over deze bijzondere tijd.

Cuijk, voormalig Ceuclum

Een van de bijzondere vondsten in onze gemeente is de Romeinse weg. Deze liep van Nijmegen naar Tongeren en Cuijk was hierbij een strategisch punt. Door de Romeinse weg en de Maas werd Cuijk een zeer belangrijk handelspunt voor de Romeinen. Ze bouwden zelfs een brug, waarvan de restanten in 1989 in de Maas werden gevonden. Er wordt nog steeds gezocht naar archeologische pareltjes, zo zijn er proefsleuven gegraven waarbij men als ontzettend waardevol graven hebben ontdekt. Veel van de eerder gevonden opgravingen en bijzondere items zoals de pijlers van deze Romeinse brug worden permanent tentoongesteld in het Museum Ceuclum. 

Als je er toch bent

Wanneer je dan toch in het Romeins Buitenmuseum rondwandelt bekijk dan meteen de andere bezienswaardigheden. Je vindt hier namelijk het museum Ceuclum, een prachtige beeldentuin, oud kerkhof, de monumentale Martinuskerk met het unieke Severijnorgel, het Toeristisch informatiepunt met Romeinse Tuin en de historische expositie van de Fotoarchiefdienst Cuijk. Voor een complete ervaring kun je een rondwandeling boeken bij het VVV/Toeristisch Ontmoetingspunt Cuijk.

Kom en ontdek de rijke Romeinse geschiedenis van Cuijk en laat je meevoeren naar een tijdperk vol verhalen en schatten die nog steeds onder onze voeten verborgen liggen. Het Romeins Buitenmuseum is een perfecte plek voor een leerzaam en leuk uitje voor het hele gezin.