Indië-herdenking 2024 in teken van ’80 jaar herdenking’

Archief
Nieuwsbericht van woensdag 14 augustus 2024

De bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden is live te volgen bij Omroep Land van Cuijk.

Op donderdag 15 augustus wordt de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Stichting Indië Herdenking Grave organiseert dit bijzondere herdenkingsmoment in Grave. Tegelijkertijd vindt er ook een herdenking plaats in het Doehuis in Padbroek Cuijk.

Toen Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, was er in het voormalige Nederlands-Indië nog geen sprake van vrijheid. De brute overheersing door Japan had diepe sporen achtergelaten bij alle inwoners, zowel onder de Nederlandse als de inheemse bevolking. Pas op 15 augustus 1945 kwam de definitieve bevrijding, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden markeerde.

Het programma van Stichting Indië-Herdenking Grave is afgestemd op de unieke behoeften van de Indische gemeenschap in Grave, waarvan de oorlogservaringen en geschiedenis anders zijn dan die van de generaties die op 4 en 5 mei worden herdacht. Het thema van dit jaar, ‘Op maat naar 80 jaar vrijheid’, legt de nadruk op de uitdagingen van het verwerken van oorlogservaringen. Hierbij staat de slogan "Je kan een kind uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind?" centraal. Dit geldt zowel voor de kinderen van "repatrianten" uit Nederlands-Indië als voor de ouderen die de verschrikkingen van de oorlog hebben doorstaan.

De herdenking vindt plaats op het Torenplein in het centrum van Grave. Om 19.00 uur opent Rick Joosten, namens de Stichting Indië-Herdenking, de bijeenkomst met een welkomstwoord. Daarna volgen toespraken van voorzitter Evy Boer-De Wit en burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Land van Cuijk, afgewisseld met muzikale intermezzo’s verzorgd door het Stadskoor Grave.

Tijdens de plechtigheid wordt het Signaal Taptoe gespeeld door Harry Reffeltrath van de Harmonie Stad Grave, gevolgd door twee minuten stilte. Na deze stilte leggen de burgemeester en vertegenwoordigers van de Stichting bloemen, begeleid door Indische muziek. Sophie Vos zal een gedicht voordragen, waarna schrijfster Alix Hensen-Verbaten een toespraak houdt. De herdenking wordt afgesloten met een ingetogen defilé langs de plaquette. De Stichting Indië-Herdenking Grave nodigt inwoners van Grave en omliggende gebieden uit om deze gedenkwaardige gebeurtenis bij te wonen en gezamenlijk te herdenken. 

De uitzending live op televisie te volgen op donderdag 15 augustus van 19.00 tot 20.30 uur op Omroep Land van Cuijk. Het programma is te volgen via het Ziggo kanaal 40 en het KPN kanaal 1475, en streaming via de website of App van www.omroeplandvancuijk.nl