65 jaar Hiroshima in Overloon
Op 6 augustus 1945 viel de eerste atoombom op Japan. Na Hiroshima ontplofte drie dagen later de tweede atoombom boven Nagasaki. Alles bij elkaar kwamen hierbij voor het einde van 1945 een kwart miljoen mensen om het leven.Nu, 65 jaar later, staat de teller van het aantal slachtoffers op ruim 650.000 personen. Daarvan is ongeveer tweederde overleden aan de gevolgen van de drukgolf na de explosies, de enorme hitte die daarbij vrijkwam, maar vooral ook door de radioactieve straling. Vele andere mensen raakten als gevolg van de atoomaanval verminkt of werden langdurig ziek. Ze waren daardoor getekend voor het leven en bleven in veel gevallen ongehuwd.
De atoomaanvallen betekende ook de zichtbare start van de nucleaire wapenwedloop. Het onderzoek naar dit soort militaire machtsmiddelen was al in de dertiger jaren van start gegaan. In Duitsland en in de Verenigde Staten waren al eerste stappen gezet. Naarmate de spanning in Europa opliep, kwamen steeds meer wetenschappers uit Duitsland in Amerika terecht. Die concentratie van kennis leidde tot een voorsprong voor de Verenigde Staten bij de ontwikkeling van atoomwapens.
De atoombommen betekenden het einde van de Tweede Wereldoorlog. De vraag blijft of dat niet met andere militaire middelen had gekund. De inzet van zulke zware wapens tegen Japan werd verdedigd met het argument dat zo een groter aantal slachtoffers voorkomen kon worden. Dat klinkt tegenstrijdig, gezien het aantal slachtoffers van Hiroschima en Nagasaki. Niettemin is in ieder geval duidelijk geworden wat de vernietigende kracht van dergelijke wapens is. Dat kan eraan hebben bijgedragen dat atoombommen in de decennia daarna voortdurend onderwerp van gesprek en competitie waren, maar in ieder geval niet meer daadwerkelijk zijn gebruikt bij militaire gevechten.
In het museum Liberty Park in Overloon staat een tentoonstelling over de gevolgen van de atoombommen in Japan. De Hiroshima Nagasaki Atomic Bomb Exhibition is er nog te zien tot en met 30 september a.s.
www.libertypark.nl