Aandacht voor de geschiedenis van het Vincentiuskerkje Velp in het Monumentenweekend
1674 rampjaar voor Vincentiuskerkje Velp, 350 jaar geleden.
Op zaterdag 14 en zondag 15 september, het Landelijk Monumenteweekend, is er een tentoonstelling te zien in het Vincentiuskerkje in Velp over zijn eigen geschiedenis. Het is dit jaar precies 350 jaar geleden dat dit oud Romaans kerkje, toen al ruim 500 jaar oud, het bijna niet meer gered zou hebben. Er vielen veel slachtoffers in en rond het kerkje bij de slag om Grave tussen de Fransen en Staatsen, de Hollandse troepen.
Het Vincentiuskerkje vind je tussen de twee klooster in Oud-Velp, aan de Pastoor Loefsweg.
De tentoonstelling is beide dagen van 11 tot 17 uur geopend.
Brand en doden
Het Kerkje werd door de Fransen, de bezetters van Grave op dat moment, gebruikt als uitkijkpost om de aanstormende Hollanders in de gaten te houden. Op 29 juli 1674 stormden deze Hollanders op de kerk af en omsingelden het gebouw. Zes Franse officieren hielden zich op in de kerk en wilden zich niet overgeven. Toen werd de kerk in brand gestoken, zodat ze wel moesten overgeven. Twee dagen waren ze krijgsgevangen, maar werden daarna tegen zes gevangen Hollandse officieren uitgewisseld.
Later bleek dat er nog vijftig andere Fransen soldaten in de Velpse kerktoren zaten. De meesten van hen zijn bij de brand uit de galmgaten gesprongen met alle gevolgen van dien. De overigen kwamen in de vlammen om. De vraag blijft|: ‘wie waren de ‘bad boys’ en wie de ‘good guys’’. Misschien word je iets wijzer voor beantwoording van deze vraag door een bezoek te brengen aan deze tentoonstelling.