Al bijna echte politici laten zich zien tijdens de Jeugdgemeenteraad

Archief
Nieuwsbericht van woensdag 21 april 2010
Plan voor een skatedemonstratie op het Louis Jansenplein van De Zevensprong wordt gekozen

 De tweede Jeugdgemeenteraad in de gemeente Cuijk werd een groot succes. Fracties van leerlingen van vier basisscholen uit de gemeente presenteerden dinsdagavond 20 april hun plannen voor de jeugd in de gemeente. De presentaties waren zeer enthousiast en overal bleek uit dat ze zich allemaal professioneel hadden voorbereid op de vergadering. Bij de stemronde bleek dat het plan van De Zevensprong (Padbroek in Cuijk) het meeste voorstanders had weten te vergaren. Zij stelden voor een skatedemonstratie te houden op het Louis Jansenplein in Cuijk.

Voorbereiding
De jeugdgemeenteraad werd in de klassen voorbereid met hulp van een lespakket (Kies voor Kids) van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). In dit lespakket wordt aan de hand van een verhaal over speelgelegenheid uitgelegd hoe besluitvorming in de (gemeentelijke) politiek werkt.
De eerste les van de lessenserie is gegeven door leerlingen van 5 VWO van het Merletcollege. Deze twaalf leerlingen hebben een training van het IPP afgerond en begeleidden hun fractie (klas) tijdens de voorbereiding en op de dag van de jeugdgemeenteraad zelf.

De middag
Dinsdagmiddag verzamelden de leerlingen van de fracties en de persgroep zich in de raadzaal van het gemeentehuis. Daar heette burgemeester Paul Mengde de leerlingen welkom en stelde hij de verschillende fracties voor aan de raadsleden (Silvia Derks, Tonnie Jacobs en Liesbeth van Heeswijk), die hen bij de voorbereiding ’s middags zouden helpen. Na de voorstelronde betrokken de groepen verschillende kamers in het gemeentehuis om de vergadering voor te bereiden. Om hen op weg te helpen kregen zij ook de plannen van de andere groepen te zien, zodat ze goede vragen konden voorbereiden voor de raadsvergadering.

Na een grondige voorbereidingsmiddag onder leiding van de raadsleden en begeleiders, waarin natuurlijk ook de presentaties nog eens geoefend werden, was het tijd om wat te eten. Gezamenlijk werd genoten van friet, snacks, rijst en saté.

Plannen
Rond 18:45 uur begon de raadzaal langzaam vol te lopen met supporters en om 19:00 uur was het echt tijd om te beginnen. Burgemeester Mengde opende de vergadering als voorzitter met de loting voor de presentatievolgorde; De Regenboog had de moeilijke taak om te beginnen. Zij presenteerden een plan voor een informele speeltuin bij het Merletcollege aan de Robijnlaan. Vervolgens was het de beurt aan De Zevensprong. Zij zouden graag het Rode Veldje in de Padbroek willen ontwikkelen als een multifunctioneel veld, maar ze realiseerden zich dat dit niet binnen het budget van de jeugdgemeenteraad zou passen. Daarom presenteerden ze hun plan om (als voorproefje) een skatedemonstratie onder begeleiding van professionals te organiseren op het Louis Jansenplein. Als derde was De Nienekes aan de beurt. Zij presenteerden een plan voor een schoolsjoelcompetitie waarbij mooie prijzen voor de scholen te winnen zouden zijn. De Waai presenteerde als vierde en zij hadden het idee voor een zeepkistenrace tussen de verschillende basisscholen van de gemeente.

Tijdens de presentaties, het debat en de uitslag was het erg druk in de raadzaal. Elke school kon 30 supporters meenemen en die waren er ook. Ook de mensen die er niet bij konden zijn, konden de vergadering volgen via de live uitzending op www.cuijk.nl.

Debat
Na de presentaties werd er vurig gedebatteerd. Om de beurt werden de plannen besproken, waarbij soms hele scherpe vragen werden gesteld. Knapper nog waren de antwoorden die de groepen daarop wisten te geven. Geen enkel plan viel door de mand.

Stemronde
Dat bleek in de stemronde. Burgemeester Mengde gaf voor de stemronde aan dat de fracties niet op hun eigen plan mochten stemmen en dat er één keer gestemd mocht worden. De winnaar zou degene zijn met de meeste stemmen. Dat hoefde niet per se elf van de twintig stemmen te zijn (een meerderheid).

Op dat moment kwamen de echte politici in de leerlingen naar boven. De Nienekes vroeg de voorzitter om een korte schorsing om te kunnen overleggen met de fractie. Dat overleg was uiteindelijk het meest succesvol voor De Zevensprong. Zij behaalden zeven stemmen en daarmee werd hun plan gekozen.

En nu...
Na de laatste stemronde gingen de complimenten van burgemeester Mengde uit naar alle leerlingen en feliciteerde hij De Zevensprong. De volgende stap voor De Zevensprong is de echte gemeenteraad. Op 17 mei presenteren zij hun plan daar opnieuw.