BiblioPlus en gemeenten Land van Cuijk, Bergen en Gennep verlengen samenwerkingovereenkomst tot eind 2028
BiblioPlus kan in de aankomende jaren doorbouwen op de ingeslagen weg. De gemeenten Bergen, Gennep en Land van Cuijk hebben op 17 december de samenwerking met BiblioPlus verlengd tot eind 2028. Deze nieuwe overeenkomst geeft de bibliotheek zekerheid. Hierdoor kan BiblioPlus de komende jaren blijven werken aan het delen van kennis en het ondersteunen bij taal- en digitale vaardigheden. Dankzij extra financiering van de rijksoverheid wordt de bibliotheek toekomstbestendiger.
Zuurstof voor de gemeenschap
Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, is blij met de verlenging: "De afgelopen jaren hebben we als bibliotheek veel nieuwe taken gekregen. Met dit meerjarige fundament kunnen we ons weer volledig richten op de inhoud. Dit geeft ons rust en focus". In het nieuwe beleidsplan ‘Bibliotheek: zuurstof voor de gemeenschap’ staan de ambities voor de komende jaren. De plannen zijn goedgekeurd door de colleges en gemeenteraden.
Bibliotheek als vraagbaak
Wethouder Joost Hendriks (Land van Cuijk), voorzitter van het overleg over de bibliotheek, benadrukt het belang van de bibliotheek: "In een steeds digitalere en complexere samenleving is het belangrijk dat inwoners een plek hebben waar ze met vragen terechtkunnen. Daarnaast heeft de bibliotheek ook een belangrijke ontmoetingsfunctie".
Voorbereiding op aangepaste wet
Vanaf 2026 geldt een aangescherpte bibliotheekwet (Wsob). Gemeenten en de bibliotheek werken samen aan de invulling van deze nieuwe zorgplicht. De plannen passen ook binnen het Nationaal Bibliotheekconvenant 2024-2027, waarin drie thema’s centraal staan: laaggeletterdheid, digitale inclusie en leven lang leren. “Je ziet dat we in onze regio goed op schema lopen in een aantal ambities uit het nieuwe bibliotheekconvenant. We hebben de afgelopen jaren mooie stappen gezet samen met BiblioPlus”, benadrukt wethouder Frank Pubben.
Dichtbij de inwoners
BiblioPlus zet extra in op kleine kernen. Via huiskamers in dorpen wordt een deel van het programma voor digitale vaardigheden dichterbij gebracht. Dit omvat bijvoorbeeld uitleg over DigiD, (zorg)apps en internetveiligheid. Wethouder Claudia Ponjee zegt hierover: "We willen inwoners helpen met digitale uitdagingen. Ook de Informatiepunten in onze bibliotheken blijven een groeiend succes. Mensen weten ons steeds beter te vinden voor hulp".