Blockbuster in oorlogsmuseum
Overloon – Komende dinsdag wordt de jongste uitbreiding van het Liberty Park in Overloon geopend. In dit gedeelte is de Blockbuster, de nieuwe “experience” van het museum ondergebracht. Blockbuster was in de Tweede Wereldoorlog de naam voor een zware bom die in één klap een hele woonwijk kon vernietigen. In kleine groepen kunnen bezoekers zelf de impact van zo’n bombardement ondergaan. Hiervoor is gebruik gemaakt van authentieke foto’s uit de oorlogsjaren.In 2002 verscheen in Duitsland het opzienbarende boek Der Brand van de Duitse historicus Jörg Friedrich. In dit boek staan de feiten van de geallieerde bombardementen op Duitse steden nauwkeurig op een rij. De publicatie daarvan was met name in Duitsland de aanzet tot een pittige discussie. Want mogen de Duitse burgers nu wel of nog altijd niet als slachtoffers worden beschouwd? Hoe dan ook, een feit blijft dat niet alleen in Rotterdam en Londen mensen omkwamen bij bombardementen, maar nog in honderden steden meer. En daarbij zaten ook veel Duitse.
Het museum meent dat met name jongeren erg weinig besef hebben van de gevolgen van bombardementen. Want de meesten hebben wel een idee van verwoeste huizen en steden. Maar van de sociale gevolgen, en dan met name de angst en onzekerheid waaraan mensen ten prooi vallen, is maar weinig bekend bij jongeren. Daarom heeft het Liberty Park de Blockbuster ontwikkeld.
In de Blockbuster kan de bezoeker zelf ondergaan hoe het is als vliegenier in zo’n bombardement maar ook hoe dat voelt als burger. En daarnaast is duidelijk te zien dat na Dresden en Nagasaki geen einde kwam aan dit soort massavernietiging. Zo kunnen Vietnam, Sarajevo, Bagdad en Darfur probleemloos in dat rijtje bijgeschreven worden.
Dit project is in ruim twee maanden gebouwd, wat heel snel is voor zo’n omvangrijke uitbreiding. De snelheid waarmee gewerkt is, werd ingegeven door het feit dat dit project nog aan de laatste ronde van de Europese CERES-subsidieregeling mee mocht doen. Deze regeling houdt per 1 juli op te bestaan. Door groen licht vanuit Europa en met ondersteuning van de Provincie Noord-Brabant kon het museum met beperkte eigen middelen in april met dit project aan de slag.
De bedoeling is om ook jongere bezoekers, die vaak nauwelijks een reëel beeld van oorlog hebben, mee te laten denken over de schending van mensenrechten door dit soort aanvallen. En verder beoogt het museum met deze uitbreiding meer bezoekers te trekken, zeker nu ook de rechtszaak met Stichting Historisch Materieel in het voordeel van het museum is beslecht.
Om de opening op 30 juni van de Blockbuster extra luister bij te zetten zal de omstreden professor Jörg Friedrich een inleiding houden. In de zeven jaar sinds het verschijnen van zijn boek heeft hij zich vaak moeten verdedigen, met name op het punt of de bombardementen indertijd nu wel of geen terreurdaden waren. Vanaf 1 juli kunnen bezoekers van het Liberty Park zich daarvan zelf een indruk vormen.
http://www.libertypark.nl