De onderkant van Cuijk in Museum Ceuclum

Archief
Nieuwsbericht van maandag 08 maart 2010
Romeinse muntschatten en steengoed 1584 gevonden door Theo Basten, Jan Kusters en Leo Theunissen

Als je vandaag de dag door Cuijk loopt word je niet erg vrolijk. Op diverse punten een bouwplaats waar al ( of nog niet ) gebouwd wordt. Rommelig dat wel, maar een oud gezegde luidt: eerst zaaien en dan oogsten. Dus als alle werkzaamheden afgerond zijn heeft Cuijk beslist een face-lift ondergaan. De nieuwbouw aan de Markt is daar een voorbeeld van.
 
Om zulke grote projecten tot stand te laten komen moet de aannemer eerst de grond in, naar de onderkant van Cuijk,. want een degelijk gebouw moet op stevige fundamenten rusten.

Al gravende wordt men steeds weer herinnerd aan het feit dat er lang voor onze jaartelling al mensen in dit gebied leefden. Vele vondsten bewijzen dit.

De oorsprong van veel gevonden voorwerpen kan door middel van allerlei berekeningen, proeven en veel speurwerk vastgesteld worden en ze tonen aan dat er hier miljoenen jaren geleden al leven was. Later bouwden de Romeinen een brug en in weer een ander tijdperk regeerde Jan van Kuyk over ons gebied.

Iedere periode had zo zijn eigen sieraden, betaalmiddelen en gebruiksvoorwerpen en net als nu ging er in ieder huishouden of in elke werkplaats wel eens iets kapot of werd afgedankt.. De vuilniswagen was nog niet uitgevonden en dus ging alles op de belt. Eeuwen later graaft men een kelder of parkeergarage en dan komen de verloren munten, de weggegooide of gebroken potten en pannen en al wat dies meer zij weer voor de dag. De Nielt is daar een prachtig voorbeeld van.

Ook in de Kraaijenbergse plassen kwam tijdens baggerwerkzaamheden een en ander uit een ver verleden te voorschijn
De Werkgroep Archeologie Cuijk besteedt veel tijd aan het herkennen, conserveren en archiveren van de vondsten.
De werkgroepleden, Theo Basten, Jan Kusters en Leo Theunissen hebben vele metaalvondsten (waaronder muntschatten, fibula’s, gewichten, kanonskogels) en oogvondsten (aardewerk, steengoed, glas, spinstenen) op akkers gedaan in Cuijk en de regio. Deze voorwerpen zijn nu in de tentoonstelling “De onderkant van Cuijk” voor het eerst te zien. Dankzij de inspanning van de leden van de WAC kunnen wij nu een kijkje nemen aan “De onderkant van Cuijk”.

Je bent ongetwijfeld al eens in ons museum geweest maar dat is geen reden om nu weg te blijven want de tentoonstelling “de onderkant van Cuijk” is een tweede bezoekje zeker waard. Alle tentoongestelde objecten komen uit de bodem van Cuijk of directe omgeving,
de middeleeuwen, de Romeinse periode, ijs, steen en bronstijd: het is allemaal te zien. Behalve de tentoonstelling is er natuurlijk de vaste collectie en de dapperen onder ons kunnen de toren beklimmem om van het uitzicht te genieten

U kunt het museum het hele jaar bezoeken. (zie: openingstijden). Voor bedrijfsuitjes, familiedagen, verenigingen is een bezoek (met een van onze rondleiders) van 1 tot 2 uur een aanrader.

Museum Ceuclum. Toegang: gratis.
Castellum 1
5431 EM Cuijk
Tel. (tijdens openingstijden) 0485-322280
Openingstijden: vanaf 1 mei tot 1 november:
dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur; zondag: van 13.00 tot 17.00 uur.
Vanaf 1 november tot 1 mei: zondag van 13.00tot 17.00 uur.
Groepen en rondleidingen op afspraak (prijzen op aanvraag): voor informatie en aanmelding:
Mw. Mieke Dengerink, telefoon: (0485) 315350