Geboortegolf in Zoo Parc Overloon
In Zoo Parc Overloon is een geboortegolf gaande. De afgelopen weken hebben veel dieren het levenslicht gezien, waaronder drie kropgazelles, drie Indische antilopes, vier sneeuwuilen, drie Von der Deckens toks, vier rendieren, vier capibara’s, drie Chinaparkieten, een Europese ooievaar en vijf knobbelzwanen. En het ziet er nog niet naar uit dat het einde in zicht is. Onze nandoeman zit op 30 (!) eieren en de ibissen en pelikanen zijn ook druk hun eieren aan het bebroeden. Het is dus kraamvisitetijd!Bijna alle pasgeboren dieren zijn goed zichtbaar voor de bezoekers van Zoo Parc Overloon. Pasgeboren kropgazellejongen verstoppen zich de eerste paar dagen van hun leven in het hoge gras om niet ten prooi te vallen aan roofdieren. De pasgeboren kropgazelles in Zoo Parc Overloon doen dit instinctief ook, al hoeven ze in het dierenpark niet te vrezen voor een aanval van roofdieren. Ze liggen goed verstopt in het gras, maar ze hebben de plek zo uitgezocht dat deze precies onder het uitkijkpunt van het verblijf ligt. Veilig voor ‘roofdieren’ en toch zichtbaar voor bezoekers! De Indische antilopen-, rendieren- en capibarajongen volgen hun ouders inmiddels al wel en zijn met de rest van de groep te spotten in hun ruime biotopen.
De vier sneeuwuilkuikens zijn minder goed zichtbaar. Ze liggen hulpeloos in het nest al bedelend om opgebraakt voedsel van de moeder. Het nest wordt zeer goed verdedigd. Vader sneeuwuil is zeer beschermend en momenteel is het verblijf zelfs een ontoegankelijk gebied voor de dierverzorgers. Bezoekers zullen nog even moeten wachten tot de jongen groot genoeg zijn om het nest te verlaten.
Het knobbelzwanenkoppel is een bijzonder paar. Het mannetje behoort tot de collectie van Zoo Parc Overloon en zwom in zijn eentje in het park. Het dierenpark was nog op zoek naar een vrouwtje voor de man maar inmiddels is dat niet meer nodig! Een wild knobbelzwaanvrouwtje zag het mannetje wel zitten en heeft samen met de man een nest gebouwd en eieren gelegd. Inmiddels zijn vijf knobbelzwaankuikens uitgebroed en de familie is te bewonderen bij het rendierenbiotoop.
In tegenstelling tot de meeste andere vogelsoorten, waar de vrouwtjes de eieren bebroeden, doen nandoes het anders. Meerdere nandoevrouwen leggen hun eieren in één nest en deze eieren worden vervolgens door het mannetje uitgebroed. In het geval van de nandoeman in Zoo Parc Overloon een flinke verantwoordelijkheid want hij heeft 30 eieren uit te broeden! De eieren zijn flink groter dan een kippenei en het mannetje heeft er moeite mee om ze allemaal onder zijn warme veren te houden. Na het broeden zit het werk er nog niet op voor de nandoeman. Ook het opvoeden van de jongen is namelijk zijn taak. Het is nog wel even afwachten hoeveel eieren uitkomen.