Gemeente onder voorwaarden bereid tot verkoop perceel aan Xhofleer

Archief
Nieuwsbericht van dinsdag 13 december 2022

In december 2021 stelde het gerechtshof in Den Bosch de toenmalige gemeente Cuijk (nu Land van Cuijk) ook na hoger beroep in het gelijk in de kwestie rond het terrein waarop onder andere het recyclingbedrijf Xhofleer is gevestigd. De gemeente had – aldus het hof – de huurovereenkomst in 2018 terecht ontbonden. Binnen twaalf maanden na de uitspraak moest het perceel aan de Heeswijksestraat in Cuijk ontruimd zijn en alle bebouwing afgebroken. Hoewel de gemeente ook in deze laatste uitspraak op alle onderdelen in het gelijk werd gesteld, drong zij niet aan op een snelle ontruiming, maar ging met de heer Xhofleer in gesprek. Tijdens dit open gesprek gaf de heer Xhofleer aan het betreffende perceel – dat de bestemming ‘bedrijventerrein’ heeft – indien mogelijk graag te willen kopen van de gemeente. Omdat er na de uitspraak van het hof een nieuwe situatie was ontstaan, gaf de gemeente aan over deze mogelijkheid te willen nadenken. Hoewel de gesprekken nog lopen, ziet het ernaar uit dat er afspraken kunnen worden gemaakt waar beide partijen zich in kunnen vinden en de heer Xhofleer het perceel van de gemeente koopt.  

Dubbelrelatie  

Het conflict tussen de gemeente en de familie Xhofleer gaat terug tot 2018. Op grond van de Opiumwet sloot de burgemeester toen de bedrijfsloods en het bijbehorende perceel voor de duur van zes maanden. Iets wat gebruikelijk is in dit soort gevallen. Ook begon het college met handhavingstrajecten vanwege illegale bouwwerken en strijdigheid met het bestemmingsplan en milieu, en werd gestart met de civiele procedure voor ontbinding van de huurovereenkomst. Dit laatste vooral om een einde te maken aan de situatie, waarin de gemeente zowel een relatie ‘verhuurder/huurder’ heeft (privaatrechtelijk) als een relatie ‘handhaver/burger’ (bestuursrechtelijk). Het was juist deze dubbelrelatie die zaken in het verleden ingewikkelder maakte.  

Voorkeursscenario  

Na meerdere gesprekken met de heer Xhofleer heeft de gemeente besloten de ‘verkoop onder voorwaarden’ verder te willen uitwerken. Bij de gemeente heeft daarbij een aantal zaken meegewogen. Allereerst heeft de heer Xhofleer zelf aangegeven het perceel te willen kopen. Daarnaast zou een ontruiming van het perceel gepaard gaan met hoge kosten voor het afbreken van de bestaande bebouwing en een eventuele bodemsanering. Ten slotte speelt ook mee dat een gedwongen ontruiming niet alleen zou leiden tot verlies van huisvesting, maar ook tot verlies van de inkomstenbron voor de heer Xhofleer. 

Afspraken Mocht het uiteindelijk komen tot verkoop van het perceel, dan is het gelukt om een lastige en lang slepende kwestie tot een voor beide partijen bevredigend eind te brengen. De heer Xhofleer hierover: “Ik ben blij dat de gemeente bereid is om het stuk grond - dat ik tot nu toe van hen huurde - onder voorwaarden aan mij te verkopen. Ondanks dat we de afgelopen jaren vaak tegenover elkaar stonden, heb ik na de vele gesprekken de afgelopen maanden een ander gevoel gekregen bij het standpunt van de gemeente. Nu wil ik eigenlijk niets liever dan de afspraken op papier zetten en naar de toekomst kijken.”  

Beide partijen zijn op zoek naar een goede, structurele oplossing. Zoveel mogelijk rekening houdend met ieders belangen èn het maatschappelijk belang.  

Waarnemend burgemeester Wim Hillenaar: “Als gemeente dienen we in eerste instantie het algemeen maatschappelijke belang; het belang van alle inwoners. En daarbij geldt ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Je mag geen enkel geval anders aanpakken. In dit geval waren we vanuit het algemeen belang verplicht alle juridische wegen te bewandelen. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar na de laatste uitspraak van de rechter is een nieuwe situatie ontstaan. En als het onder strikte voorwaarden verkopen van het perceel ook vanuit het algemeen belang gezien de beste optie is, dan kiezen we daarvoor.”  

Bij de mogelijke verkoop van het perceel willen beide partijen goede afspraken met elkaar maken. Afspraken waardoor alle nog lopende handhavingstrajecten kunnen worden beëindigd. Wel zal de gemeente regelmatig toezicht blijven houden op de locatie. Op deze manier weten beide partijen wat men aan elkaar heeft.