Het Duits Lijntje - Een Koninklijk Lijntje

Archief
Nieuwsbericht van woensdag 08 juni 2016
“Een reis met het Duits Lijntje is altijd een belevenis. Je bevindt je in goed gezelschap. Koninklijke gasten reizen vaak via het Duits Lijntje door Europa. Je deelt het spoor met de koningshuizen van Engeland, Wales en Pruisen en de Tsarenfamilie uit Rusland. 

Niet dat je naast ze zit. Nee hoor, de NBDS heeft voor deze speciale reizigers twee rijtuigen gekocht van de voormalige Nederlandse koninklijke trein. Daarnaast heeft de NBDS zelf een wagon omgebouwd tot een luxe 1e klasse rijtuig met toilet. Het gevolg moest plaatsnemen in de gewone rijtuigen. En weet je wat ik heb horen vertellen? Dat soms de adel zich verkleedt en tussen ons, de gewone mensen gaat zitten?
 
Zo ken ik nog meer verhalen over het Duits Lijntje. Weet je dat de Duitse Keizer Wilhelm II op weg naar Engeland in Gennep werd aangehouden door de stationschef? Hij gaf hem een telegram met de boodschap dat hij opa was geworden! 

Ook over de bekende Duitse Kanselier Bismarck bestaat een mooi verhaal. Hij was op terugreis uit Frankrijk. Toen de trein stopte bij een wei tussen Uden en Mill. Hij wilde naar huis en raakte geïrriteerd door dit onverwachte oponthoud. Hij zag een boerke uitstappen en rustig naar zijn huis wandelen. Wat bleek: dit was een officiële halte van het Duitse Lijntje. De boer had grond verkocht voor de bouw van het Duits Lijntje op voorwaarde dat op zijn verzoek de trein bij zijn huis zou stoppen.

En dan zijn er natuurlijk nog vele andere verhalen. Maar die vertel ik op een ander moment.” 

Een spoorlijn met rijke historie
Zoals je kunt lezen is het Duits Lijntje een spoorlijn met een rijke historie. Het loopt dwars door het Land van Cuijk; van Wesel (in Duitsland) naar Boxtel. Aan het einde van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw was het een van de belangrijkste lijnen in het Europese vervoersnet. Het werd de snelste verbinding tussen Londen – Berlijn – Sint-Petersburg; zonder overstappen kon je van Londen via Vlissingen naar Berlijn reizen. Op het hoogtepunt, begin 20e eeuw reisden jaarlijks bijna 1 miljoen mensen over de spoorlijn. Onder hen veel vorsten, waaronder de Russische tsaren, en diplomaten. 

Met de Blauwe Brabanders reisden ze door het Land van Cuijk en hielden halt bij het Duitse grensstation Goch of het Nederlandse station Gennep. Het Duits Lijntje werd geëxploiteerd door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS).

Zie ook: Wandelen met een Groeter langs het Duits Lijntje.

{tips}
Wandel langs het Duits Lijntje samen met een Groeter.

Elke 2de en 4de woensdag in mei, juni, juli, september en oktober. Start vanaf De Steenakker, aan de Steenakker 5 in Haps. De wandeling duurt 30 of 60 minuten. Minimaal 8 deelnemers. Er zijn op verzoek aanvullende arrangementen beschikbaar.

Aanmelden en info via De Steenakker, 0485 - 310920.