Lezing Bidprentjes en genealogie
Bidprentjes, wie kent ze niet. Maar wanneer en hoe zijn ze ontstaan. De Antwerpse devotieprentjes werden een begrip in de katholieke wereld. In de 17e eeuw ontstond in Haarlem het gebruik om op de achterzijde van Antwerpse devotieprentjes om gebed voor een overledene te vragen. In de 19e eeuw werd een 'bidprentje' maken voor overledenen een algemeen gebruik in de Zuidelijke Nederlanden.Na 1900 ontstaat er een grote diversiteit in prenten, veelal door lokale drukkers in Nederland en België gemaakt. Foto’s en kunst met een grote K doen hun intrede. Met het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) verandert er niet alleen veel in de R.K. kerk maar ook in het bidprentje. Het verzoek om gebed voor de overledene verandert in een herinnering aan de overledene. Het bidprentje wordt een gedachtenisprentje.
Bidprentjes zijn dankbare bronnen voor genealogen om gegevens te vinden maar ook met prachtige afbeeldingen die goed te gebruiken zijn om een publicatie te verfraaien. Bidprentjes worden vaak gebruikt bij genealogie maar zijn ze wel zo betrouwbaar? Na deze lezing kijkt u met andere ogen naar het bidprentje.
Ferrie Moubis is genealogisch onderzoeker. Sinds 1986 is hij verzamelaar van bidprentjes voor zijn genealogisch onderzoek. Hij is al jaren op zoek naar het bidprentje van Theodora Smaxwil, zijn overgrootmoeder, geboren op 7 december 1853 in Oeffelt.
Dinsdag 8 november om 20.00 uur bent u welkom in de bibliotheek Mill aan de Oranjeboomstraat 7. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.