Meetnetwerk voor luchtkwaliteit
Hoe is de luchtkwaliteit in het Land van Cuijk? Op die vraag wil de gemeente Land van Cuijk de komende tijd antwoord hebben. Daarom gaat het een netwerk opbouwen van vijftig meetpunten in de gemeente om de luchtkwaliteit op een gestructureerde wijze in kaart te brengen. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden bij de gemeente.
‘We weten dat de luchtkwaliteit in Brabant op sommige plekken te wensen over laat’, aldus Antoinette Maas, wethouder Duurzaamheid, Natuur en Mobiliteit. ‘We willen de luchtkwaliteit binnen onze gemeente graag verbeteren. Er zijn veel mensen die last hebben van een slechte luchtkwaliteit en er ziek of zieker door worden. Daarom doet Land van Cuijk ook mee met het ‘Schone Lucht Akkoord’, een landelijke aanpak die moet zorgen voor gezondheidswinst bij inwoners. Het meetnetwerk is één van de maatregelen die daaruit voortkomt. Met dit netwerk krijgen we op een objectieve manier inzicht in hoe het nu echt gesteld is met onze luchtkwaliteit. En waar de pijnpunten zitten. Vervolgens kijken we of en zo ja hoe we dat kunnen aanpakken.’
Meetnetwerk
Met het opzetten van het meetnetwerk kiest de gemeente bewust voor een open inschrijving door burgers. Een groep betroken burgerwetenschappers uit Sint Antonis heeft hierbij technisch advies gegeven. Veertig van de vijftig punten moeten van burgers komen. Zo kunnen mensen meer inzicht krijgen in hun eigen omgeving. De overige tien zet de gemeente zelf in. Ook bewaken we dat de punten gelijk verdeeld zijn over de hele gemeente, met punten binnen de bebouwde kom én in het buitengebied. Het apparaatje wordt gratis verstrekt en wordt voor je geïnstalleerd. Volgend jaar gaan we het netwerk uitbreiden met nog eens vijftig meetpunten. De meetpunten moeten in ieder geval drie jaar actief zijn. De resultaten zijn over enige tijd openbaar in te zien op een website die hiervoor ingericht wordt.
Fijnstof
De gemiddelde Nederlander ademt per week zoveel fijnstof in dat dit gelijk staat aan het meeroken van twee pakjes sigaretten per week. In Nederland wordt de Europese norm niet overschreden. De grootste fijnstofbronnen in het Land van Cuijk zijn verkeer, landbouw, industrie en huishoudens (waaronder hout stoken). (Bron: GCN-tool 2022) Om fijnstof in de lucht terug te dringen start de gemeente dit najaar ook met een actie om het stoken van hout in de thuissituatie te beperken. Zo komt er een subsidie voor als je je houtkachel inlevert. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
Meer informatie en aanmelden
Dit najaar organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten over de opzet van dit meetnetwerk.