Metworstrennen 2024, de loting zal veel bepalen

Archief
Nieuwsbericht van maandag 05 februari 2024

Maar liefst 22 enthousiaste Boxmeerse Jonggezellen nemen het op Metworstmaandag 12 februari 2024 tegen elkaar op voor de Koningstitel en 6 ruiters zullen strijden om Knollenritwinnaar te worden. Dit jaar verschijnen er 2 jonge debutanten aan de start bij de Koningstitel en maar liefst 5 debutanten doen mee aan de Knollenrit. Een mooie en belangrijke ontwikkeling die de afgelopen jaren gelukkig nagenoeg hetzelfde is gebleven. Want het is enorm belangrijk voor onze eeuwenoude traditie dat met name de jeugdige inwoners van Boxmeer ons weten te vinden.

Vrijwel alle ruiters voor de Koningstitel hebben kans om de eretitel van ‘Koning van de Metworst’ in de wacht te slepen. Ten opzichte van de afgelopen jaren staan er dit jaar veel meer volbloedpaarden aan de start en is de kans dus groter om spannende volbloedraces te krijgen in plaats van een interessante inhaalrace van een volbloed tegen een halfbloed die ook dit jaar 100 meter voorsprong krijgt. Gezien het niveau van zowel de volbloed- als de halfbloedpaarden kan het zomaar zijn dat na de eerste ronde er al 2, 3 of 4 favorieten uit de wedstrijd liggen. Veel volbloeds zijn qua niveau erg aan elkaar gewaagd, dus het kan écht alle kanten opgaan. De loting voor de ritindeling, die vanaf 08.30u plaatsvindt, zal dit jaar dus nog belangrijker zijn.

De kenners noemen diverse namen als kanshebbers voor de eretitel. Naast topfavoriet Gijs Snijders zijn dit Rens Verberkt, Roy van Eck en Tim Hendriks. Zij worden direct gevolgd door Sem Wolters, Jens de Kievit, Niek Brenninkmeijer, Bas Janssen, Frank van Koningsbruggen en Lucas de Bruin. Een grote groep heeft bij een gunstige loting ook zeker kans: Mees Gerrits, Dylano van Nunen, Paul van de Weijer, Sem Janssen, Patrick van Rooij, herintreder Luuk van den Bosch, Stan Tunnissen, Kenny Knuiman, Daan Hendriks en Thijs Bens.

Voor de debutanten Jens de Haan en Rens Nabbe zal het met name belangrijk zijn om van de deelname aan deze eeuwenoude te genieten, al zullen ze ongetwijfeld hun stinkende best doen om het de overige ruiters zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan Dylano van Nunen die vorig jaar als 13-jarige tijdens zijn debuut meteen de Metworstrennen won. Na dit voortreffelijke resultaat met een halfbloedpaard heeft Dylano er toch voor gekozen om dit jaar met een volbloed naar het Vortums Veld te komen.

Maandagmiddag zullen we weten wie de Goederen namens de Vereniging bij de Belaste Hoeve mag ophalen en daar door de Beschermvrouwe Nina Jilesen als Koning gehuldigd zal worden. Bij aankomst in Boxmeer zal de kroning onder de Wilhelminaboom plaatsvinden.

De Knollenrit kent maar liefst 5 debutanten. Niels van Dommelen, Teun Havens, Bjorn van den Heuvel, Max Janssen en Sieb Vonken zijn druk in training om de knollen van Cor Gerrits op stoom te brengen. Maar oudgediende Mitchel Lemmens zal er alles aan doen om niet voor de vierde keer in de finale als tweede over de finishlijn te komen. Deze 6 Knollenruiters zullen in 2 halve finales en een Knollenfinale om de eer van Knollenwinnaar gaan strijden.

Wij hopen u op Metworstmaandag te mogen begroeten op het Vortums Veld. Denk er dan wel aan dat we in samenspraak met de Gemeente Land van Cuijk besloten hebben om vanaf dit jaar glaswerk en grote geluidsinstallaties van het evenementterrein te weren! Dit om de veiligheid van mens en dier te kunnen blijven garanderen.

Geschiedenis van de Metworstrennen

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden. Sommigen menen zelfs dat de traditie nog zou voortkomen uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. In vroegere tijden werden door jonge vrijgezelle ruiters door middel van het rijden door de velden van de Goden gepoogd de vruchtbaarheid voor het komende jaar te verkrijgen. Deze vruchtbaarheidsritten werden gehouden in het begin van de vastentijd (Carnaval). Daardoor kreeg de Metworst later affiniteit met de Carnaval.

Het oudst bekende reglement dateert uit 1740, dit wordt tot op heden dan ook als het oprichtingsjaar van de Vereniging “De Metworst” gezien. Het doel van de Vereniging staat al meteen duidelijk in het eerste artikel van dit reglement omschreven:

“Het doel der Vereeniging is, om een aloud gebruik - dat ingesteld werd door eene liefdadige dame, en dat beslaat in het wedrennen om eene metworst, de jaarlijksche belooning van eene edelmoedige daad, door Boxmeersche jongeren aan bovenbedoelde dame bewezen - in onze gemeente te handhaven en in eere te houden.”

Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse erfbelasting: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een wedren met paarden gehouden worden om te bepalen wie deze erfbelasting namens de Vereniging “De Metworst” in ontvangst mag nemen. Niet voor niets is het credo van de Vereniging: ‘Wij handhaven het recht onzer vaderen.’

Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de Metworstrennen. Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’, die bovendien lid zijn van de 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer'. Onder ‘jonggezel’ wordt verstaan: ongehuwde jongens, vanaf hun geboorte woonachtig in het kerkdorp Boxmeer. De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de 'Koning van de Metworst'. Dit is de hoogste eer die in Boxmeer te behalen valt. Zeer speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint, want dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen. Maar sinds het jaar 1900 is dit nog geen één ruiter gelukt.

Programma van Metworstmaandag

De jaarlijkse Metworstrennen moeten op de maandag voorafgaande aan de vastenavond gehouden worden en vindt plaats op het 'Vortums Veld', een openbare weg tussen de kerkdorpen Sambeek en Vortum-Mullem in de gemeente Boxmeer. Vanaf 04.00 uur in de ochtend worden de Boxmeer inwoners door de hoornblazers gewekt. Hierna trekken duizenden bezoekers aan het begin van de ochtend al lopend van Boxmeer naar het Vortums Veld, om te gaan kijken wie er dit jaar de Koning wordt.

De Metworstrennen bestaat uit een afvalrace van meestal 13 ritten verdeeld over 3 manches, de afstand van het parcours is bijna 800 meter. De eerste rit begint rond 09.30 uur. De winnaar van de laatste rit, de ‘Koningsrit’, haalt als kersverse Koning bij de ‘Belaste Hoeve’ de jaarlijkse schenking van goederen aan de Metworstvereniging op en wordt daar dan door de beschermvrouwe met het zilveren Koningsschild omhangen. Vervolgens gaat de Koning onder begeleiding van de andere ruiters en de ‘Gekkekar’ terug naar Boxmeer, waar hij onder de Wilhelminaboom door de beschermvrouwe tot 'Koning van de Metworst' gekroond wordt en waarna de erewijn geschonken kan worden.

Direct daarna begint een grandioos ‘Kunningsbal’ in de feesttent achter “Hotel Riche”, waar de Koning door een grote menigte wordt toegejuicht. Om 18.00 uur is er dan in het clubhuis van de Koning een ‘Koningsreceptie’. Tot diep in de nacht blijft het één groot feest in alle kroegen van Boxmeer.