Middeleeuwse miniaturen komen tot leven in Nijmegen vanaf 26 augustus

Archief
Nieuwsbericht van woensdag 24 augustus 2011
Een weekend lang is de binnenstad van Nijmegen betoverd door de middeleeuwse miniaturen van de gebroeders Van Limburg. Op het Gebroeders van Limburgfestival brengen 600 figuranten de kunst en de wereld van deze drie in Nijmegen geboren kunstenaars spectaculair tot leven. Het festival is uitgegroeid tot het grootste middeleeuwen evenement van Nederland en verwacht dit jaar met goed weer 75.000 bezoekers te verwelkomen.

De drie Nijmeegse broers, die wereldberoemd werden met hun verfijnde miniaturen vol felle kleuren, goud en middeleeuwse symboliek, groeiden op aan de voet van de Valkhofburcht. Hun talent trok de aandacht van het Franse Hof, waar zij tot aan hun dood rond 1416 werkten. Hoewel ze tegenwoordig de meest gereproduceerde kunstenaars uit de middeleeuwen zijn, wordt er, als men geluk heeft, wereldwijd slechts één origineel werk tentoongesteld1.
Nijmegen organiseert daarom elk jaar, in het laatste weekend van augustus een levendig eerbetoon aan haar oud-inwoners. De miniaturen en de periode waarin de broers leefden zijn de inspiratiebron voor de honderden figuranten en het scala aan verrassende programmaonderdelen.

De organisatie hecht grote waarde aan de authenticiteit van het festival. Zo wordt alle kleding nauwgezet gecontroleerd op het middeleeuwse karakter en is het door gespecialiseerde kledingateliers met de hand gemaakt Het festival krijgt daardoor een museaal niveau. Diverse kledingensembles van het festival worden in Amerikaanse musea geëxposeerd.

Hoogtepunt van het festival is de Blijde Incomste op de zondagmiddag. Deze middeleeuwse optocht past in een eeuwenoude traditie van optochten bij bijzondere gelegenheden, zoals bezoek van een vorst, en was het visitekaartje van de stad. Tijdens de Blijde Incomste trekken honderden figuranten waaronder ridders, soldaten, lichtekooien van de Ghele Cousenbandt, edelen, religieuzen, kooplieden en poepscheppers door de binnenstad. Veel van figuranten zijn direct afgeleid van de miniaturen.

Het festival start vrijdag 26 augustus met een middeleeuws huwelijk. Een stel, dat elkaar via internet leerde kennen, wordt volgens middeleeuws protocol in het echt in de echt verbonden. Het belangrijkste middeleeuwse onderdeel, de consumptie van het huwelijk wordt door intimi gecontroleerd, terwijl de rest van de gasten, volgens oud gebruik vol verwachting afwacht.

Nieuw dit jaar is het muziekfestival Musica, Musica! Het openingsconcert op vrijdagavond wordt verzorgd door Laïs. Dit Vlaamse trio vertaalt middeleeuwse liederen en teksten naar onze tijd en had vooral bij jongeren veel succes met optredens op o.a. Pinkpop en Torhout Werchter.
Op de andere festivaldagen zijn er kapelconcerten met koren, speellieden en 15e eeuwse dans. Ook zijn er demonstraties en workshops van muziektradities en instrumentenmakers. Door de hele binnenstad en in de historische stadsparken zullen speellieden op verrassende plekken hun muziek ten gehore brengen.
Ook de Soirée, een avondvullend programma met toneel, muziek en een middeleeuwse ontvangst staat in het teken van Musica, Musica! De Gebroeders Van Limburglezing gaat over het muzikale leven ten tijde van de gebroeders Van Limburg.

In het Valkhofpark keert het hofleven van de Valkhofburcht, waarvan de resten nog te zien zijn. Middeleeuwse ambachten worden gedemonstreerd en er is veel eten en drinken zoals dat vermoedelijk aan het hof werd genuttigd. Daarnaast zijn er demonstraties van riddertoernooien en valkenshows die geschikt zijn voor volwassenen en kinderen.

In de binnenstad zal een lint van marktkraampjes en muziek u vanaf het Valkhof leiden tot in het Kronenburgerpark. Hier barst ‘de Slag van Niftrik’ in 1388 los en met onze authentieke trebuchet (een 8 meter lange werparm) wordt de stad belaagd. Ook zijn alle 9 middeleeuwse torens in Nijmegen open voor publiek.

Kinderen kunnen op diverse locaties actief deelnemen aan het festival. Op zondagmiddag is er een spannende kinderpelgrimage met educatieve elementen, er zijn workshops en in het Valkhofpark kunnen kinderen door boogschieten, wol vilten en met ridders te strijden hun kerfstok vullen.
Let op! De meeste kinderen komen verkleed!