Pilot aanpak afglijden jeugd in de gemeente Cuijk

Archief
Nieuwsbericht van woensdag 21 april 2010
Gemeente, Politie en zorg- en welzijninstellingen werken samen om afglijden van de jeugd te voorkomen

Binnen de gemeente Cuijk hebben jongeren de aandacht. Zo is er
Cuijk beweegt, waarin jeugd wordt uitgedaagd om mee te doen aan sport en cultuur; Jong in de Buurt, een samenwerkingsverband om voor jongeren en buurtbewoners mogelijkheden te creëren om prettig in de buurt samen te leven; Cyou, het jongerencentrum, dat de jeugd een zinvolle vrijetijdsbesteding biedt en hulp biedt bij vragen; En ook de politie werkt samen met de gemeente om jeugd in beeld te houden, overlast te beperken en afglijden te voorkomen. De politie heeft geconstateerd dat binnen de gemeente jeugdigen overlast geven. De reden voor de gemeente om een pilot te starten om afglijden te beperken.

Aanleiding
In het najaar 2009 heeft de politie jeugdgroepen in kaart gebracht. Omdat er in Cuijk sprake is van een overlastgevende groep geldt landelijk de afspraak dat de gemeente de regie neemt in de aanpak. Met de aanpak moet de overlast afnemen en moeten de jongeren geholpen worden bij een eventuele problematiek.

Samenwerking
De gemeente Cuijk heeft de regie en heeft met alle betrokken partners gesproken. Doel van dit overleg was het vinden van samenwerking en afstemming rondom groepen. Daarin werd een integrale aanpak ontwikkeld, waarbij zowel voorkomen (preventie) als genezen (repressie) belangrijk zijn. Deelnemers aan dit overleg zijn Regionaal Maatschappelijk Centrum (RMC), Politie, Bureau Jeugdzorg Den Bosch, welzijnsorganisatie Radius, de GGZ, verslavingszorg Novadic-Kentron en het Merletcollege.

Aanpak
Kern van het plan is dat alle jongeren uit de groep individueel zullen worden gecoached op talenten, interesses en vrijetijdsbesteding. De coach zal ook een spin in het web zijn tussen alle hulpverleningsinstanties waarmee de meeste jongeren in de groep in aanraking kunnen komen. Deze instanties blijken in de praktijk vaak te ver van de leefwereld van de jongeren af te staan. De coach kan deze afstand overbruggen, waardoor er meer samenwerking, hulp op maat en individuele begeleiding in het dagelijks leven van de jongere komt. Het is van belang dat ouders en hun leefomgeving hierin een belangrijke rol spelen door de jongere te motiveren, te stimuleren en met de coach samen te werken rondom de jongere.

De rol van coach zal vervuld worden door mensen die de jongeren al kennen. Dit kan bijvoorbeeld jeugdreclassering (Bureau Jeugdzorg) of Jeugdpreventiewerk (RMC) zijn. Alle partners zetten zich volledig in voor dit pilotproject. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding en talenten. Daarom zijn er extra activiteiten vanuit het jongerenwerk voor de groep.
Ook ouders die een zorg rondom hun kind hebben kunnen zich vrijblijvend melden bij Radius of het RMC om samen naar een goede oplossing te zoeken.

Evaluatie
De samenwerkende partners stellen voor deze pilot een samenwerkingsconvenant op. Aan het eind van de pilotperiode zal het project door alle betrokkenen worden geëvalueerd. Er wordt dan gekeken of het wenselijk is dat, en zo ja hoe, deze aanpak structureel gemaakt kan worden in het werk van alle betrokken partners en in het gemeentelijk beleid.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit pilot-project dan kunt u contact opnemen met Fiona Kremers van de gemeente Cuijk (0485-336922 of fiona.kremers@cuijk.nl) of loop eens binnen bij jongerencentrum Cyou aan de Sint Annastraat in Cuijk (www.yourcuijk.nl).