Speelgoed- en Kermis museum in Vortum-Mullem
Het Land van Cuijk kent diverse musea, de één bekender dan de ander. Een van de wellicht minder bekende musea is het Speelgoed- en Kermis museum in Vortum-Mullem. Een waar pareltje en niet alleen voor de kermisfanaten en speelgoedliefhebber, maar voor iedereen die houdt van nostalgie, vermaak en mooie verhalen. Want oprichter Piet Winkelmolen vertelt vol passie over zijn ‘schatten.’
Nostalgie
Piet Winkelmolen: “Het runnen van het museum brengt ontzettend veel plezier met zich mee. Er komen zeker twee keer per week mensen langs, vanuit Groningen, België en zelfs verder. Mijn avontuur begon in 1975 per toeval met een ledbord wat ik simpelweg wilde gebruiken voor het felle TL licht om bij te klussen. Eigenlijk wilde ik de illustratie van de Hofnar verwijderen. Echter, toen ik zag hoe perfect het nog was, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het te veranderen. Vervolgens kwam er een originele metalen keuken uit Amerika en zo begon de verzameling van ongeveer vijftig jaar waarin ik originele items begon te verzamelen. Terwijl anderen jukeboxen verzamelden, had ik een passie voor authentieke items. Mijn eerste kermisitem was een Volkwagenbusje uit een draaimolen waar ik honderden uren samen met een vriend aan het restaureren ben geweest om het weer in perfecte staat te brengen. In 1990 heb ik me vrijwel volledig op de kermis gericht. Bijna alle items in het museum zijn gerestaureerd en hebben vele uren hobbywerk gekost.”
Moderne twist
In het museum zijn ook drie schermen te vinden waarop bezoekers filmpjes van vroeger kunnen bekijken, die gerelateerd zijn aan de items in het museum, zoals het vlooiencircus wat zelfs in 1973 bij Willem Duys op televisie is geweest.
“Heel veel mensen hebben dat filmpje gezien. Door de jaren heen heb ik veel vriendschappen opgebouwd in de kermiswereld, wat heeft geleid tot het verkrijgen van prachtige collectors-items voor mijn museum. Zo hebben we ooit een echte nostalgische draaimolen gehad, maar vanwege de hoge kosten voor onderhoud en jaarlijkse checks hebben we deze weggedaan. Hij staat nu in Lille in een museum. Gelukkig heeft een vriend van de stichting een miniatuurversie van de molen gemaakt, waar ik ontzettend blij mee ben!”
Liefde voor kermis
“Mijn fascinatie voor kermissen begon in Groeningen, mijn geboorteplaats en de plek waar ik opgroeide. Ondanks dat Groeningen de kleinste kermis van Nederland huisvestte, had het een onmiskenbare charme met zijn ouderwetse zweefdraaimolen en snoepkraam. Opvallend genoeg kwamen de exploitanten van de draaimolen uit het naburige Limburgse dorpje Maasbree, dezelfde plaats als waar mijn opa en oma vandaan kwamen. Mijn opa ging elk jaar, op iedere dinsdag en vrijdag, met hen vissen, wat leidde tot een hechte vriendschap. Als jonge jongen bezocht ik regelmatig de woonwagen van de exploitanten om melk te brengen van ons boerenbedrijf. Als beloning kreeg ik natuurlijk iets lekkers en bewonderde ik het interieur van de woonwagen, dat ik prachtig vond.”
Vriendschappen in de Kermiswereld
Eén van deze vriendschappen was met Alain Baeyens, eigenaar van L'Autopede, een bedrijf dat hoogwaardige kermisattributen produceerde. Hun relatie begon moeizaam, maar groeide uit tot een hechte band die zelfs resulteerde in de publicatie van twee boeken over de geschiedenis en de modellen van L'Autopede.
Bijdrage aan Kermis-Cultuur
Naast zijn betrokkenheid bij het museum, is Piet ook een bestuurslid van de Stichting Kermis-Cultuur, die zich inzet voor het behoud van de nostalgische kermis en onlangs is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Met een indrukwekkende verzameling van zo'n 550.000 foto's, organiseert de stichting op de Tilburgse Kermis ieder jaar een tentoonstelling die dagelijks duizenden bezoekers trekt.
Uitnodiging
Het museum opent zijn deuren op 6 en 7 april voor het publiek, waarbij een kleine bijdrage wordt gevraagd voor het goede doel. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding, een doel dat Piet zeer na aan het hart ligt na de genezing van zijn kleindochter van leukemie. Dit weekend is niet alleen een kans om het museum te verkennen, maar ook om een nobel doel te steunen en dankbaarheid te tonen.
Meer weten? Kom kijken!
Maak daarvoor een afspraak door te bellen of een appje te sturen.
Luinbeekweg 1 Vortum- Mullem
06-51693632 of mail naar piet.winkelmolen51@gmail.com
Facebook: Autopede en andere attributen.