Voorjaarsnota: vreugdevolle Paasvuren of zure bommen?
Uitgerekend in de Goede Week, althans voor de Christelijken onder ons, die nog een al dan niet vaag vermoeden hebben wat de betekenis is van deze Week, komen de partijen waaruit het huidige kabinet bestaat, PVV, VVD, NSC en BBB, vertegenwoordigd door de (vice) fractievoorzitters en de financiële specialisten van deze coalitiepartijen in de Tweede Kamer, bij elkaar om de voorjaarsnota te bespreken. In nevenruimten verbleven de minister -president en de minister van Financiën. Terwijl die bevoegdheid eigenlijk berust bij het kabinet! De omgekeerde wereld. De financiële messen zijn programmatisch, maar ook populistisch vlijmscherp geslepen om het maximale voor de eigen partij er uit te halen. Wat zou het toch prachtig zijn als het algemeen belang voor de wat langere termijn voorop zou staan en er tenminste een gemeenschappelijke richting zou komen voor structurele oplossingen voor de diverse grote problemen, zoals stikstof en klimaat, waarmee dit relatief klein landje te maken heeft. Dat er gelekt, bijna nooit per ongeluk, zal worden, is welhaast voor 100% gegarandeerd. Naar vooraL bevriende media en journalisten. En deze zijn nooit te beroerd om het politieke vuurtje flink verder op te stoken, hetgeen zeker bij de droogte van de laatste weken voor razend gevaarlijke Paasvuren kan zorgen. Het kabinet kan zo maar in de fik vliegen.
Het land houdt ondertussen eigenlijk al bijna iedere week rekening met een val van dit weinig tot niets presterende kabinet onder leiding van marathonloper annex ex-topambtenaar Dick Schoof, een hopeloze, meelij wekkende gevangene van vooral dictator in spe Geert Wilders. De VVD opende in de zomer van 2023 de politieke deuren wagenwijd voor de PVV met als gevolg, althans volgens Geert W. uit Venlo, een uiterst rechts Kabinet om je politieke vingers bij af te likken. Zijn vrinden komen uit de VVD en de kersverse c.q. jonge partijen NSC en BBB. Al hun grootste, populistische wensen zouden middels een regeerakkoord vervuld worden. Van water bij de politieke wijn doen was weinig sprake. Om nog maar te zwijgen over de haalbaarheid en uitvoering van deze plannen, waartegen zich onder meer talloze al dan niet Europese wetten en juridische akkoorden stevig verzetten. Het volk heeft gesproken en let daarbij zelden op feiten en een democratische gang van zaken. En vergeet dat de marges in de politiek altijd klein zijn en diplomatie vaak gewenst is. Aan extremistische partijen, zowel ter rechter als ter linker zijde, heeft eigenlijk geen enkel land echt behoefte. Aan loze beloftes zou eigenlijk iedereen een bloedhekel moeten hebben. Maar ja, je wint zelden of nooit verkiezingen door objectieve waarheden te verkondigen.
Er is een beeld ontstaan van ruziënde partijen, ministers en staatssecretarissen met op de achtergrond, maar veel vaker op de voorgrond, de veel twitterende (nu op x) fractievoorzitters Geert Wilders, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. De VVD leverde bijna als enige partij de nodige ervaren en redelijk kundige bestuurders en zal zich groen en geel geërgerd hebben aan het bestuurlijk gestuntel van vooral diverse PVV- en BBB ministers. De tussentijdse peilingen voorspellen weinig goeds voor dit kabinet. De VVD heeft inmiddels al lang grote spijt van deze tweede maal regeren met de PVV en aast op een passend moment om de stekker uit dit rariteitenkabinet te halen. Ook de NSC baalt stevig van het in zee gaan met Wilders en zijn hopeloos autoritaire eenmansbeweging PVV. Had nooit mogen gebeuren. Pieter Omtzigt werd wederom ziek en durft eigenlijk geen knopen door te hakken. Ook de NSC zoekt een juist moment om te kappen met dit kabinet. Zelfs bij de BBB dringt steeds meer door dat ongenuanceerde, populistische standpunten inzake boeren, natuur en klimaat volstrekt kansloos zijn. En zelfs Geert Wilders zal op een gegeven moment denken. ‘Ik kan beter weer de oppositie in, want deze weg is heilloos en ongeloofwaardig voor de toekomst van mijn beweging.’
Nieuwe verkiezingen zijn dan het allerbeste met daarna hopelijk een sterk midden-kabinet bestaande uit partijen als Groenlinks / PvdA, VVD, CDA en wellicht D66/Volt. Dan krijgen echte feiten weer veel meer ruimte. Onderwijs en wetenschap naast de zorg worden weer stuwende krachten in onze samenleving. Een vrije onafhankelijke pers naast krachtige Publieke Omroepen zorgen voor onder meer een blijvende kritische kijk op handelen van bestuur en overheid.
Na 25 uur achtereen zwaar onderhandelen hebben op woensdag 16 april alle vier de coalitiepartijen, althans naar eigen zeggen, van alles uit het vuur gesleept tijdens dit overleg over genoemde lentenota. De sociale huur wordt bevroren (PVV-eis). De defensie krijgt extra geld (VVD). Er gaat 600 miljoen euro naar de boeren (BBB). Verder komt er meer geld voor gemeenten (NSC). Achterbannen blij met al dit zoets? Doch de minister van Financiën Eelco Heijnen erkent dat er woensdag 16 april veel ’zoet’ naar buiten is gebracht, maar dat er beslist ook ‘zuur’ in het akkoord zit. Dat zuur komt pas naar buiten als het voorjaarsakkoord is goedgekeurd in de ministerraad. Dat gebeurde op Witte Donderdag en op Goede Vrijdag komt het zuur naar buiten.
Het volk is razend benieuwd.
Wat wordt het met Pasen 2025: vreugdevolle Paasvuren of zure bommen?
S.F. Nar