Zomerreces en (lees)vakantie

Archief
Nieuwsbericht van vrijdag 12 juli 2024

Op de maandag na het behalen van de EK halve finale voetbal 2024 in Berlijn door een zeer energiek strijdend, althans in de tweede helft onder leiding van ‘atoombom’ WW, Oranje tegen een zeer gepassioneerd spelend Turkije, en twee dagen voordat de Nederlandse Leeuw, wapenschild van de familie Oranje-Nassau, maar staat ook voor kracht, moed en trots, mocht aantreden in Dortmund voor een diep dramatisch voetbalgevecht tegen de Drie Leeuwen van Engeland, shirtembleem sedert 1872 met als inspiratiebron onder meer leeuwen op zegels van het Koninklijk Huis, begon het zomerreces voor onze landelijke politici en was het tevens de eerste officiële dag van de schoolvakanties in Zuid.  

Zeker onze politici in de Tweede Kamer en de kersverse vier stromen leden van het fonkelnieuwe kabinet onder leiding van de politiek neutrale, gewezen topambtenaar Dick Schoof, die meteen bijna genadeloos onder verbaal vuur werd genomen door niet alleen oppositiepartijen, maar ook door sargeest Geert Wilders, zijn na deze blamage van onfatsoen en puberaal (twitter)gedrag, te vergelijken met zwaar opstandige, jengelende peuters, wel toe aan diverse weken van (her)bezinning en het versterken van verantwoordelijkheidsbesef ten dienste van het algemeen belang waardoor nu eindelijk eens een start kan worden gemaakt met het hopelijk voortvarend aanpakken van de problemen in ons land. Daar zit de bevolking namelijk smachtend op te wachten. Of missen we nu al Rutte, Kaag, Hoekstra/De Jonge en Schouten (wordt Rotterdamse in het najaar)?

Jullie Nar wilde aanvankelijk uitgebreid aandacht besteden (1000 woorden) aan de verkiezingsuitslagen in Groot Brittannië en Frankrijk. Doch bij nader inzien beperkt S.F. zich tot een paar relevante vragen om jullie hersencellen nog maar eens stevig aan het politieke denkwerk te zetten. Labour onder leiding van Keir Starmer behaalde ‘slechts’ 34% van de stemmen, maar wel 412 van de 650 zetels in het Lagerhuis. De Conservatieven van Rishi Sunak maar 121 zetels, doch wel 24% van de stemmen! In 2019 was de zetelverdeling tussen beide partijen 203 tegenover 365. Waarom schreef de Britse commentator Andrew Neil: “Labours voorsprong is zo groot als een oceaan, maar zo ondiep als een dorpsvijver?“

In Frankrijk was er zondagavond 7 juli een volkomen verrassende uitslag bij de Tweede Ronde van de verkiezingen voor het Parlement: 577 zetels en bij eenzelfde aantal kiesdistricten. RN, populistisch radicaal rechts, vergaarde ‘slechts’ 143 zetels na een zeer grote overwinning in de Eerste Ronde. De NFP, het linkse Nieuwe Volksfront (socialisten, communisten en groenen), verraste met 182 zetels en de coalitiepartijen rond president Macron kregen onverwacht zelfs nog 168 zetels. Waarom werd deze uitslag zo’n triomf voor Front Républicain, de samenwerking tussen politieke partijen om een overwinning van radicaal rechts te voorkomen? Krijgt President Macron, sociaalliberaal van Renaissance, een linkse premier?

In het Europees Parlement timmert het nieuwe samenwerkingsverband genaamd Patriotten voor Europa inmiddels sedert 30 juni stevig aan de rechts radicale, populistische weg met partijen als onder meer RN (Frankrijk), Fidesz (Hongarije), Lega (Italië), ANO (Tsjechië), Phisaha (ook Tsjechië), FPÖ (Oostenrijk), PVV (Nederland), VOX (Spanje) en Vlaams Belang (België). De op twee na grootste fractie nu in het EP, na de Christen Democraten en de Socialisten. De zeer omstreden Hongaar Viktor Orban is de initiatiefnemer en Jordan Bardella (28 pas) van RN gaat deze kersverse groepering Europees leiden. Totaal 84 leden, die de nadruk leggen op identiteit, soevereiniteit en vrijheid. Zelfs meer zetels dan de Liberalen en de Groenen. Een gevaar voor de EU? 

Maar terug naar het tweede deel van de titel van deze column. De zomervakantie, met voor het onderwijs 6 of 7 weken dolce far niente, is begonnen. Velen gaan naar het buitenland met geliefde landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Anderen kiezen voor een verblijf aan de Noord-, Zuid-Hollandse c.q. Zeeuwse stranden of voor eilandisolement op een van de Waddenparels. Of voor inlandse verblijftoppers als Zuid-Limburg, de Veluwe en Drenthe. Weer anderen moeten noodgedwongen thuisblijven vanwege gebrek aan poen. Wat de vakantiegangers ook gaan doen: luieren, zonnen, cultuur snuiven, wandelen/fietsen in moeder natuur, frequenteren van de lokale horeca, vervelen, piekeren, probleem krijgen of oplossen, lezen is toch bijna altijd een geliefd onderdeel van de invulling van deze langdurige vrije tijd, veelal 2 tot 3 weken met het gehele gezin of een groep vrienden/vriendinnen. Wegduiken in spannende avonturen, strips verorberen, onderdompeling in literaire romans, verlustiging aan seksbladen, het verslinden van doktersromannetjes, volledige overgave aan kranten en tijdschriften, de sociale media afstruinen op humor en sensatie, wat zou een vakantie zijn zonder het smullen en opslorpen van tot zalige zinnen aangeregen letters door zogenaamde woordverzamelaars?  

Ook jullie Nar zal volop lezen tijdens zijn zomerse vakantiedagen. Welke 9 boeken liggen op een stevige stapel in zijn woonkamer voor breinconsumptie? 

  • 1. Voor de leesclubbijeenkomst in september te Ottersum mag Nar zich verlustigen aan een dikke pil van maar liefst 822 pagina’s: Jeroen Brouwers, de grootmeester van de Nederlandse letteren, en zijn veel geprezen boek uit 1988 “De Zondvloed.”
  • 2. Een boek van zijn meest geliefde Nederlandstalige auteur Ilja Leonard Pfeiffer: zijn lijvige laatste roman “Alkibiades “ (943 bladzijden).
  • 3. Een boek met de titel “Migratie (Hoe de mensheid zich over de wereld heeft verspreid) “ van Robin Cohen, emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies uit Oxford.
  • 4. De mooiste Haiku’s van Matsuo Bash? gebundeld in “Laat alle bloesems in lachen uitbarsten.”
  • 5. Van Ellen Deckwitz (1982): “Dit gaat niet over grasmaaien (Hoe lees je poëzie).”
  • 6. Een tweede, maar nu dun boekje van de in Genua woonachtige Ilja L. Pfeiffer: “Over de aard en het nut van creativiteit (Huizinga-lezing 2023).”
  • 7. Tjalling Halbertsma schreef in 2008 het bijzondere boek: “Yeti Jagers (Het verborgen onderzoek naar de Wilde Mens).“
  • 8. Van de begenadigde schrijvershand van Marieke Lucas Rijneveld is het boek “Mijn lieve gunsteling” afkomstig.
  • 9. Tenslotte een derde boek, zich maar gerust werkje, van Ilja Leonard Pfeiffer(1968), meeslepend en briljant schrijver, “Is geschiedenis fictie? (Homeruslezing 2024). “

Wens al mijn lezers inclusief politici een aangename, uitstekend bestede zomervakantie met zeker ook volop leesvreugde. Laat de Bibliotheken en de Boekwinkels maar overuren maken…….

S.F. Nar