Boxmeer
Een rijke historie
Boxmeer kent een lange en rijke historie. Als heerlijkheid was het vroeger eeuwenlang een vrijwel zelfstandig staatje. Oude gebouwen herinneren nog aan die tijd. Nu is Boxmeer de centrumplaats van de gemeente, met een uitgebreid winkelcentrum en veel industriële bedrijvigheid met daaromheen karakteristieke natuurgebieden zoals de Maasheggen en vele boeiende bezienswaardigheden.
Historie
Slechts weinig plaatsen in Nederland zijn vroeger een zelfstandig staatje geweest. Tot ongeveer 1800 was Boxmeer met het omliggend gebied een onafhankelijke vrije Heerlijkheid, bestuurd door een heer vanuit het nu nog deels intact zijnde kasteel. Bij het binnenwatertje Meere werd rond 1200 een verhoging opgeworpen, waarop een houten vesting werd gebouwd. Dat was het begin van Het Kasteel van Boxmeer.
Zo’n 100 jaar later bewoonde Jan Boc van Mere deze burcht en naar hem is “Bocs-meer” of “Boxmeer”genoemd. Het ministaatje kende eigen belastingen en eigen wetten. Het was eeuwenlang in bezit van de graven van Bergh. Later kwam het door vererving toe aan de Duitse vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen. Uit deze periode zijn een aantal herenhuizen en andere gebouwen in Boxmeer bewaard gebleven.
Boxmeer is ontstaan op een langgerekte hooggelegen zandrug vlakbij de Maas. Daarop waren de bewoners betrekkelijk veilig tegen de vele overstromingen van deze rivier. Dijken werden pas veel later aangelegd. Over de zandrug liep ook de Romeinse legerweg van Tongeren naar Nijmegen. De tweede wereldoorlog is ook niet ongemerkt aan Boxmeer voorbij gegaan. De Maas fungeerde tijdens de bevrijdingsperiode als grensrivier waar over en weer flink werd gevochten. Het kasteel liep daarbij flinke schade op.