Locatie
Gemeente BoxmeerRaadhuisplein 1
5831 JX Boxmeer
Meer informatie
In de gemeente Boxmeer worden op 4 mei in diverse dorpen een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Iedereen is van harte welkom hieraan deel te nemen. Namens het gemeentebestuur is bij elke bijeenkomst een afvaardiging van het gemeentebestuur aanwezig voor het houden van een toespraak. Bij elke herdenking is een kranslegging namens de inwoners.
Programma Boxmeer
Om 18.00 uur wordt in de Petrusbasiliek een Oecumenische Gebedsdienst gehouden met daarna de herdenking in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1. De plechtigheid in het gemeentehuis begint om 18.55 uur. Op het programma staat onder andere een muzikale bijdrage van het Koperensemble van de Boxmeerse Harmonie en enkele liederen van het Hartkoor o.l.v. Loes Wijnhoven. Naast een lezing van de Veteranen Boxmeer lezen twee leerlingen van Metameer hun winnende gedicht van de Gedichtenwedstrijd voor. Ook is een afvaardiging van scouting Boxmeer aanwezig. Zij dragen tijdens de stille tocht een krans namens alle jongeren in de gemeente. Om ca. 19.35 uur vertrekken de aanwezigen in een stille tocht, onder begeleiding van het H. Bloedsgilde, naar het Boxmeers Oorlogsmonument. Bij het monument zullen de namen van de Boxmeerse Oorlogsslachtoffers worden voorgelezen door leerlingen van de openbare basisschool De Bonckert en leden van scouting Boxmeer. Vervolgens zal het signaal Taptoe gespeeld worden en om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Namens het gemeentebestuur, de veteranen en alle jongeren worden kransen gelegd en de burgemeester zal een toespraak houden. Na het overvendelen van het monument door een vendelier van het H. Bloedsgilde zal, ter afsluiting Marita Bos-Broeren onder begeleiding van het Koperensemble van de Boxmeerse Harmonie het Wilhelmus ten gehore brengen. Sinds vorig jaar steekt een lid van scouting het na de kranslegging het bevrijdingsvuur aan. Het bevrijdingsvuur zal later in 2019, met de viering van 75 jaar bevrijding van zuid Nederland, een onderdeel zijn van de festiviteiten. Na de herdenkingsbijeenkomst wordt u uitgenodigd voor een kop koffie/thee in het gemeentehuis.
Nederlandse vlag halfstok
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.
Twee minuut stilte
In verband met de dodenherdenking verzoeken wij de exploitanten van drank- en horecabedrijven om op 4 mei van 18.00 uur tot 21.00 uur uit piëteit hun activiteiten aan te passen. Ook verzoeken wij u om tussen 18.00 uur en 21.00 uur de buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken te doven en geen muziek ten gehore te brengen. Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur zullen de klokken van alle kerken luiden. Van 20.00 uur tot 2 minuten daarna, zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht worden genomen.