Locatie

De Weijer
De Raetsingel 1
5831 JJ Boxmeer

Meer informatie

Om de schade van klimaatverandering te beperken, moet het landbouw- en natuurbeleid radicaal op de schop. Maar wie gaat dat doen? Woensdag 18 november organiseren BiblioPlus en De Weijer weer een VPRO Tegenlicht Meet Up, die deze keer in het teken zal staan van de aflevering ‘Plattelandspioniers’.

De uitzending start om 19.30 uur op het grote doek. Onder leiding van gespreksleiders Tom Verstappen en Michiel van Hardeveld wordt de uitzending – vanaf ongeveer 20.15 uur - besproken met een aantal interessante pioniers uit onze regio. Inspraak van het publiek wordt toegejuicht en gewaardeerd. 

 

Het Land van Cuijk en Maasduinen kent veel landbouw- en veeteeltbedrijven. Hoe kijken boeren, tuinders en inwoners uit onze regio aan tegen het huidige landbouw- en natuurbeleid en wat kan of moet er in hun ogen anders en hoe? 

 

De eerste gast die zijn licht op dit vraagstuk zal laten schijnen is Stijn Heijs. Stijn heeft in Overloon een eigen voedselbos van 1,3 ha en is tevens bestuurslid van de stichting voedselbosbouw Nederland. Deze stichting houdt zich bezig met de transitie naar een duurzame landbouw middels voedselbossen. Daarnaast coördineert Stijn een netwerk van particuliere voedselbossen in het land van Cuijk en Noord-Limburg met ruim 100 deelnemers en ruim 50 voedselbos initiatieven.

 

De tweede gast is Henk Kerkers, eigenaar van Bijzonder Brabants, een boerderij in de Peel. Boer Henk streeft ernaar dat we overal op aarde 365 dagen per jaar (h)eerlijk kunnen eten van dichtbij. Nu en in de toekomst. Daarom teelt boer Henk in een groentetuin van 15.000 m2 op een zo natuurlijk mogelijke manier 100 verschillende bijzondere groenten in de open lucht. 

 

De derde gast is Wilbert Egemeers, mede-eigenaar van familiebedrijf Eigezwijns in Wanroij. Een duurzame varkensboerderij die je als consument ook kan bezoeken. “Het geeft de bezoeker een goed beeld hoe we werken en we kunnen hen zelf uitleggen hoe we werken. Door een eerlijk verhaal te vertellen en te laten zien hoe we werken, kan men zelf een beeld vormen hoe het eraan toegaat.”

 

De vierde gast is Malou van der Burgt, een voedselveranderaar uit Nijmegen en uitgeroepen tot Foodheld 2020 in de Food100. Anders dan de drie eerder genoemde gasten bevindt Malou zich aan de andere kant van de voedselketen. Malou heeft meetbare resultaten behaald in de reductie van voedselverspilling binnen 17 hotels. In twee maanden lukte het al om voedselverspilling te verminderen met 39%.

 

Nieuwsgierig geworden? In verband met de geldende coronamaatregelen en RIVM-adviezen is het aantal deelnemers aan deze bijeenkomst beperkt tot maximaal 30. Meld je daarom snel aan via www.biblioplus.nl. Toegang voor bibliotheekleden is gratis, niet-leden betalen €2,50.