Concert

Locatie

Streekkoor Canthonis M Rutten
pastoorjansenstraat 2
5827 AA Vierlingsbeek

Meer informatie

Wat: Spektakelmuziekstuk "De Schipbreuk"

Wanneer: zondag 6 oktober 15.00

Waar: voormalige Laurentiuskerk aan de Pastoor Jansenstraat in Vierlingsbeek.

Wie: Streekkoor Canthonis

De Schipbreuk’ werd voor het eerst uitgevoerd in 1889. Het verhaalt van een avontuurlijke reis per schip, met aan boord vaargasten en bemanningsleden van diverse pluimage. Samen gaan ze op weg naar verre kusten. Er komt zwaar weer. Ofwel, pakkend verwoord in de eerste zin van het werk: “Onder de merkwaardigste tafreelen, waarin wy gewoon zijn de schepping te verdeelen, behooren vooral zekere natuurtooneelen, inzonderheid een vaartuig in den storm….”.

Levendige klanken kenmerken het werk en markante ritmen. Er zijn solo’s voor sopraan, tenor en bas, en een begeleiding van piano, slag- en storminstrumenten. Kortom veel te beleven, en niet alleen muzikaal!

Johan Wagenaar (1862-1941) nam als componist in het Nederlandse muziekleven aan het begin van de vorige eeuw een vooraanstaande plaats in. Zijn muzikale oeuvre is zeer veelzijdig en omvat liederen, kamermuziek, weken voor koor en voor orgel, orkeststukken, cantates en opera’s. Deze cantate was vanaf de eerste uitvoering een groot succes. Wagenaar gebruikte graag de teksten van de Nederlandse dichter Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend onder het pseudoniem ‘Den Schoolmeester’. Wagenaars voorliefde voor het - liefst spottend - gebruik van populaire volksliedjes en het persifleren van uiteenlopende muziekstijlen komt in dit werk ruim aan bod. Zo combineert hij een Italiaanse aria, een fuga waar maar geen einde aan lijkt te komen en een heuse Weense wals.

Voor Streekkoor Canthonis is dit muziekstuk daarom beslist een uitdaging en een stap buiten de comfortzone.

Naast ‘De Schipbreuk’ staan ook werken op het programma van Michael Head (‘The ships of Arcady’), en van Edward Elgar (‘ My love dwelt in a Northern land’, en ‘As torrents in summer’). Van Arthur Sullivan zingt het koor ‘The long day closes’. En tot slot wordt van Anton Dvorak ‘Goin’home’ ten gehore gebracht. Kenmerkend ook voor deze stukken is het beeldende karakter, de schilderachtige treffende schetsen van natuurtaferelen om menselijke emoties zichtbaar te maken.

Alweer vijf jaar staat Streekkoor Canthonis onder de bevlogen leiding van Miriam Westgeest. Zij weet als geen ander de koorleden te inspireren, wat heet, uit te dagen, ook nieuwe paden in te slaan.

De solisten zijn de sopraan Boukje van Gelder (Streekkoor Canthonis werkte eerder met haar samen), de tenor Erik Janse en de bas Sinan Vural. Kate Roberts is de pianiste en de slagwerkers zijn Han Vogel en Albert Straten.

De toegangsprijs voor het concert is € 20 voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 16 jaar. De kaarten zijn te bestellen op canthonis.nl, via de koorleden en, op de dag van het concert, voor aanvang, aan de kassa.