Locatie

Ons Trefpunt
Beukenlaan 11
5363 RA Velp

Meer informatie

Natuurvereniging IVN organiseert op dinsdag 23 november een eerste lezing sinds corona haar intrede deed. Het thema van de avond is het verschijnsel wijstgronden en de planten en dieren die daar voorkomen. Ecoloog Nico Ettema verzorgt de avond

in “Ons Trefpunt”, het dorpshuis van Velp, Beukenlaan 11, 5363 RA Velp N-Br.

De lezing begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 u is de zaal open.

Wat op het gebied van flora en fauna wijst op “wijst”?

Wijstgronden ontstaan, doordat breuken in de bodem slecht waterdoorlatend zijn. Het gevolg is dat de grond boven de breuk nat wordt en de lager gelegen grond onder de breuk droog. Hierdoor kunnen verschijnselen in het landschap ontstaan zoals roestbruin water in sloten en een terrein-trede; er zijn ook planten en dieren, die karakteristiek zijn voor wijstgebieden. Deze zogenaamde wijsticonen worden door ecoloog Nico Ettema beschreven in een boekje om daarmee de breuken meer herkenbaar te maken.

Het ontstaan van de Maashorst heeft alles met de Peelrandbreuk te maken. Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. beoogt het herstel van wijstgronden te bevorderen in Brabant en Limburg.

In het eerste deel van de lezing zal de heer Ettema beelden van deze “wijsticonen” laten zien. Na de pauze worden beelden getoond van de wijstgebieden in Brabant en Limburg, die uitgebreid onderzocht zijn. Hierbij komt ook de Tegelenbreukzone –die langs Schaijk en

Zeeland loopt- aan de orde, die de noordoostelijke rand van de Peelhorst begrenst.

Aanmelden en corona-toegangsbewijs

Om de lezing te bezoeken is een corona toegangsbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. De kosten voor deelname zijn €5,- dit is inclusief 1 consumptie (koffie/thee)

Aanmelden: lezingenivn@gmail.com.

Op www.ivn.nl/afdeling/grave vindt u actuele informatie over het doorgaan van de lezing.

Over IVN

Natuurvereniging IVN zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN Grave (met circa 140 leden), één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is.

Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen enz..

Kijk voor uitgebreide informatie op de website.