Locatie

Romaans kerkje
Pastoor Loefsweg 1
5363 VE Velp

Meer informatie

In het Pinksterweekend 4, 5 en 6 juni en het daaropvolgend weekend van 11 en 12 juni, exposeren Leo Schepens en Peter Begenhengouwen in het Kerkje in Velp bij Grave. Deze expositie wordt georganiseerd door  Stichting Kunst in het Kerkje. De openingstijden zijn alle genoemde dagen (ook de vrijdagen en 2de Pinksterdag) van 11 tot 17 uur. De locatie is het Kerkje, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave.

Een huid vol sporen van slijtage en verwering

De bron van inspiratie voor de meeste schilderijen van Leo Schepens is gebaseerd op de kleine Romaanse dorpskerkjes op het Franse platteland (Haute Saintonge). Gebouwd in de Middeleeuwen (11e, 12e eeuw) trotseren ze de tijd. Deze tijd heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten op het bouwwerk. Het is juist deze slijtage, deze ‘tijdsluier’ die de inspiratie werd voor de meeste schilderijen. Door het gebruik van een grote verscheidenheid aan materialen, ook niet klassieke materialen zoals zand, textiel, gips of klei, krijgt het werk van Leo een huid die sporen laat zien van slijtage en verwering. En dat nu hier wederom presenteren in het oud Romaans kerkje in Velp moet bij voorbaat de omgeving voor de juiste sfeer zijn.

De schilderijen geven ons een kijkje in deze andere wereld. Het is alsof wij kijken naar een proces, een proces dat nog steeds gaande is en waar wij als kijker deelgenoot van worden. Wij mogen zelf het proces ‘afkijken’, voltooien of verder mijmeren over dat wat gaande is in het werk.

Beweging

De rode draad in het werk van Peter Bergenhenegouwen is beweging. Motorisch, mechanisch, mentaal of  perspectivisch. Beweging, of het gebrek eraan.

Een ander belangrijk onderdeel is de ambachtelijkheid van het werk. Het maken van sculptuur, de constructies voor de bewegende objecten, de gietmallen om de beelden, maar ook het afwerken en patineren van de bronzen; het gebeurt allemaal in eigen atelier. Van begin tot eind bepaalt de hand van de kunstenaar hoe een werk wordt.

In figuratieve beelden onderzoekt hij de betekenis en de verhalende inhoud van houding, handeling of gebaar. Het zijn verbeeldingen van gedachten over menszijn; de onontkoombaarheid van groepzijn, de eigen stille dromen, het bewustzijn van vermogen en onvermogen of ook hier: het gebrek daaraan.In de abstracte objecten en landschappen is de beweging zelf het onderwerp.Verschuivende ritmes en posities van willekeurige segmenten vormen een andere blik op ruimte. Werkelijke beweging, in gang gezet door externe factoren als regen, verdamping of wind, beïnvloedt balans of disbalans.

Voor meer informatie over onze exposities en concerten, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl.