Locatie

KNVV
Startsedalweg 3
6585 BS Mook

Meer informatie

Er is keuze: Een korte en lange route. Eten en drinken mee. Thema`s: Geologie, geomorfologie, historische ecologie, landschapsbiografie, plantenecologie, flora en fauna.

Struinen door een glaciaal landschap. We starten in het Startse dal een droogdal uit de laatste ijstijd. Het dal is nu 100 jaar bebost. Kriek, Hazelaar en Mispel omzomen de paden. De Mookerhei is een overblijfsel van de woeste heidegronden, önlanden”, die tot 1800 het grootste deel van de stuwwallen uitmaakten.

Ze vervulden als niet in cultuur gebrachte gronden een

opvallend belangrijke en onmisbare functie in het

agrarisch systeem van de akkerdorpen aan de voet

van de stuwwal.

Als [zwerf] landbouwer duizenden jaren voor christus deed de vroege stuwwalbewoner hier en daar door bosbeweiding, brand en kap open plekken ontstaan.

Wanneer het bos, door voortdurende agrarische exploitatie, op de open plekken geen kans kreeg te regenereren en de exploitatie door uitputting van de grond op den duur zelfs opgegeven moest worden, ontstond een biotoop waarin slechts de minst eisende planten soorten konden overleven.

De Mookerheide is ook bekend van de uitdrukking '(in) een hutje op de Mookerheide' wat staat voor een verlaten plaats, ver van de bewoonde wereld, waar men van niemand last heeft. De uitdrukking Loop naar de Mookerhei betekent hetzelfde als Loop naar de maan.

Volgens de songtekst van het gelijknamige nummer van Rob de Nijs was Jan Klaassen de trompetter nooit teruggekeerd van de Mookerheide. Eenmaal per jaar reden de Bokkenrijders naar de Mookerheide, naar hun meester, de duivel.

Trek mee met de KNNV door het laatste restant van een heidegebied wat zich eens uitstrekte tot de poorten van Nijmegen.

Vertrek: P-plaats kruising Rijksweg N271 / Startsedalweg 3, 6585 BS te Mook. Excursieleider: Jan Nillesen [0485-574780]. Eten en drinken mee. Meerijden vanaf station Boxmeer is mogelijk. Dan contact opnemen met de excursieleider Jan Nillesen 0485 574780.