Locatie
KNNV Koninklijke Nederlandse Natuur VerenigingDorpsstraat 75
5851 AG Afferden
Meer informatie
De natuurvereniging KNNV houdt een struintocht onder leiding van natuurliefhebber Jan Nillesen langs de Eckeltse beek, Beverbos Duivelskuil naar landgoed Bleijenbeek. De tocht vindt dinsdag 29 oktober van 10.00 tot 14.00 uur. Vertrek: vanaf de kruising van de N271 met de Eckeltse dijk in Afferden. Dorpsstraat 75 5851 AH Afferden [L] Iedereen is welkom. Deelname gratis. Eten en drinken mee. Excursie leider: Jan Nillesen (tel. 0485-574780).
Aandacht voor een terrassenbeek met zijn bijzondere flora en fauna. Een ontmoeting met IJsvogel, Bever en Weidebeekjuffer Eckeltse beek, terrassenbeek in een fossiele Rijngeul. In de 19e eeuw is de Eckeltse beek rechtgetrokken. Dit gebeurde om het water zo snel mogelijk af te voeren. Tegenwoordig zijn we tot het inzicht gekomen dat het beter is om beken de ruimte te geven.
Een natuurlijke inrichting van de beek, waarbij deze waar mogelijk weer z’n gang mag gaan en zijn loop kan blijven verleggen, komt planten en dieren ten goede. Buitenbochten kunnen weer afkalven en binnenbochten weer aanslibben. Hierdoor ontstaat meer variatie in de stroomsnelheid. Bovendien komt er een meer natuurlijk waterpeil in de beek en worden de afvoerpieken verlaagd doordat water langer wordt vastgehouden. Dat is gunstig voor de zakkende grondwaterstand.
De Eckeltse beek ligt in een prachtig beekdal met een belangrijke natuurfunctie. Het stroomgebied van de beek telt verschillende waardevolle heideterreinen en er bevindt zich een aantal populaties van de zeldzame knoflookpad. Ook heeft de bever zich er spontaan gevestigd.
De natuurfunctie van de Eckeltse beek kwam in het verleden niet goed tot haar recht. Reden voor Waterschap Peel en Maasvallei om de beek onderhanden te nemen en in 2005 opnieuw in te richten.
Bij de werkzaamheden die nu gereed zijn, is het traject vanaf de golfbaan tot aan de provinciale weg onderhanden genomen (lengte ca. 4 km).
Bij de herinrichting is zoveel mogelijk aangesloten op de oude waterloop, zoals die 200 jaar geleden was. Stuwen zijn weggehaald, waardoor er geen obstakels meer zijn voor vissen en ze overal in de beek kunnen komen.
De bever heeft meer leefruimte gekregen. En het waterpeil is aangepast aan het nieuwe grondgebruik. Grote hoeveelheden water kunnen na hevige regenval weer goed worden afgevoerd door de beek, wat ten goede komt aan de landbouw.
Op enkele plaatsen in het bosgebied kent de beek grote hoogteverschillen, waardoor er grote stroomsnelheden ontstaan, met als gevolg een prachtige, wild stromende beek met veel dynamiek in de oevers: een paradijs voor de natuur en een lust voor het oog van de mens.
Er is volop rekening gehouden met de belangen van landbouw, natuur en landschap, hengelsport en het golfterrein op het landgoed Bleijenbeek.
De heringerichte Eckeltse beek wordt zo min mogelijk onderhouden. De beekloop zelf wordt alleen gemaaid als het echt nodig is.
Liever wordt beschaduwing als onderhoudsmiddel ingezet. Beschaduwing voorkomt namelijk dat het water in de beek snel opwarmt.
Dit zorgt voor een constante lagere temperatuur, en dat is goed voor flora en fauna. Beschaduwing zorgt er ook voor dat de beek snel dichtgroeit. De beekoevers zullen op een natuurlijke wijze worden onderhouden door middel van begrazing.